PRÒXIM ORIENT
Internacional 23/08/2013

Obama "molt preocupat", però "prudent" pels indicis d'ús d'armes químiques a Síria

El president nord-americà diu que "s'acaba el temps" per a la reconciliació a Egipte

Efe
2 min

WashingtonEl possible ús d'armes químiques en el conflicte de Síria és "molt preocupant, un esdeveniment clarament greu", ha el president dels Estats Units, Barack Obama, en una entrevista amb CNN.

Obama aconsella cautela als que "tenen la noció, una mica exagerada, que, d'alguna manera, Estats Units pot resoldre problemes que són molt complexos", i demanen una intervenció en els conflictes de Síria i d'Egipte.
El Govern dels Estats Units, afegeix, continua recollint informació sobre el suposat ús d'armes químiques per part del règim sirià i assegura que, si es confirma aquesta denúncia, afectaria "alguns assumptes centrals de la seguretat nacional i la necessitat de protegir els nostres aliats a la regió ".

Els rebels sirians va denunciar que almenys 1.300 persones van morir dimecres en un atac llançat pel règim de Baixar al-Assad a la zona de Guta Oriental, a les forces de Damasc, acusacions que van ser negades per les autoritats sirianes de manera immediata.

"Els nord-americans esperen que jo, com a president, reflexioni seriosament sobre què farem i quins són els nostres interessos nacionals a llarg termini", va continuar Obama. "N'hi ha que demanen una acció immediata però això pot resultar en situacions en què ens empantanem en intervencions molt costoses", va dir el president.
"Hi ha regles de les relacions internacionals que hem de prendre en consideració", ha afegit. "D'altra banda encara estem en guerra a l'Afganistan, i també hem de tenir això en compte".

En ser preguntat sobre Egipte, Obama ha assenyalat que el temps per a la recerca d'una solució política i la reconciliació en aquest país "s'acaba". Després de ser deposat el president Mohammad Mursi, el passat 3 de juliol, Estats Units "va tractar d'encoratjar als militars perquè busquessin una reconciliació", ha assenyalat.
"Però no van aprofitar l'oportunitat", va afegir el president nord-americà.

Obama ha indicat que la decisió de Washington sobre la suspensió de l'ajuda militar a Egipte "potser no pugui revertir el que aquest govern ha fet". "D'altra banda, hem de ser molt curosos perquè no es tingui la idea que els Estats Units està ajudant i és còmplice" del govern egipci, ha afegit. "El que sí hem de fer és una avaluació fonamental de les relacions regionals d'Estats Units, i el fet que ens preocupa el poble egipci", va dir Obama.

stats