Internacional 27/06/2013

Obama sobre Snowden: “No enviaré un caça per detenir un 'hacker' de 29 anys”

L'extreballador de la CIA continua a la zona de trànsit aeri de l'aeroport de Moscou. El president nord-americà reconeix que no ha parlat del tema amb Vladímir Putin ni amb Xi Jinping

Agències
2 min

DakarEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat avui a Dakar que no s'excedirà amb les formes per interceptar Edward Snowden, l'extècnic de la CIA acusat d'espionatge i que continua a la zona de trànsit aeri de l'aeroport de Moscou.

“No enviaré un avió de reacció per detenir un 'hacker' informàtic de 29 anys, però farem tot el possible perquè sigui detingut i jutjat”, ha afirmat Obama en l'inici de la seva gira per l'Àfrica subsahariana.

Obama ha reconegut que no ha parlat del tema amb el president rus, Vladímir Putin, ni amb el president de la Xina, Xi Jinping. Obama ha volgut deixar clar que els Estats Units faran servir tots els canals per detenir Snowden, que va deixar Hong Kong per anar cap a Moscou.

“Estem seguint els mitjans ordinaris per arrestar Snowden. És un tema que volem gestionar de manera rutinària. No he trucat a Putin, perquè no és necessari regatejar per sotmetre un ciutadà a la justícia del seu país”, ha dit el president nord-americà.

“La primera raó és que no tenim necessitat de fer-ho […] i la segona és que tenim molts negocis per fer amb la Xina i Rússia, i no volem que un cas d'un sospitós que hem d'extradir arribi al punt que haguem de fer tripijocs que puguin afectar altres temes”, ha afegit el president sobre els motius pels quals no ha parlat amb Putin ni amb Xi Jinping.

Snowden, que va filtrar a la premsa detalls de programes secrets de vigilància massiva de comunicacions telefòniques i a internet, afronta al seu país tres càrrecs per violar la llei d'espionatge. L'extècnic de la CIA va volar dels Estats Units a Hong Kong aquest mes després de revelar els programes d'espionatge del país. Diumenge passat, va volar de la província autònoma xinesa a Moscou, des d'on es creia que podria viatjar fins a Cuba dilluns, un fet que no va succeir.

L'extreballador de la CIA, que s'enfronta a càrrecs de revelació de secrets als Estats Units i que va demanar asil polític a l'Equador, no ha sigut vist després de la seva arribada a Moscou.

stats