Egipte
Internacional 09/08/2013

Noves protestes a Egipte després del Ramadà

Islamistes partidaris del derrocat president Mursi surten al carrer per rebutjar el poder de l'exèrcit

Agències
2 min

El CaireDiferents grups islamistes i partidaris del president derrocat Mohammed Mursi, entre els quals també hi ha els Germans Musulmans, han sortit al carrer aquest divendres a Egipte per rebutjar el cop militar del passat 3 de juliol.

Les mobilitzacions tenen lloc a diferents ciutats del país, amb els punts de sortida establerts des de diferents mesquites.

De moment, no hi ha hagut enfrontaments destacables excepte a la província de Fayoum, una zona en què la policia ha hagut d'intervenir amb gas lacrimogen per separar partidaris i opositors de Mohammed Mursi. Set manifestants i cinc policies han resultat ferits.

A la província de Gharbiya, al delta del Nil, quatre persones més han resultat ferides en els enfrontaments. Tretze partidaris de Mursi han sigut detinguts.

Les protestes es produeixen després del mes del Ramadà.

La dona de Mursi, a les protestes

La dona del president derrocat Mohammed Mursi va sorprendre dijous amb la seva presència a les manifestacions al Caire per celebrar la fi del Ramadà.

Nagla Mahmoud es va adreçar a milers de partidaris cridant "Torna! Torna!" en la que era la seva primera aparició pública després de la caiguda del seu marit. "Tornarà, si Déu vol", va afirmar l'esposa de Mursi.

Acord fracassat

El president interí d'Egipte, Adly Mansour, va dir que els emissaris estrangers havien fracassat en l'intent de trobar un acord entre els Germans Musulmans i el govern impulsat per la junta militar per acabar amb la crisi política desfermada després del cop d'estat del 3 de juliol.

Els enviats dels Estats Units, la UE i altres països van intentar aconseguir el diàleg arran de la mort el passat 27 de juliol de més de 80 persones a mans de la policia egípcia, la majoria d'ells partidaris de Mohammed Mursi.

El govern interí també va ordenar desallotjar els dos campaments de suport a Mursi, fet que va augmentar la por d'una nova matança.

Els Estats Units amenacen

Washington, després que McCain i la senadora republicana de Carolina del Sud, Lindsey Graham, visitessin el Caire, va advertir el govern interí que si no alliberaven els líders islamistes els EUA retirarien les ajudes a Egipte. "Tenim l'esperança que la transició prendrà de nou el camí de la democràcia: és l'única via a la qual podem donar suport", va dir Graham.

Els republicans pressionen el Congrés nord-americà per congelar els 1.500 milions de dòlars anuals que s'envien a Egipte.

stats