Internacional 01/11/2012

Nova York lluita per tornar a la rutina

James Barron
3 min

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKPatint encara els talls d'electricitat i les carreteres negades, Nova York va començar ahir a restaurar alguns serveis, mentre s'esforçava per tornar al dia a dia en una fase de recuperació descoratjadora.

L'abast del repte va quedar palès durant la rutina matinal, ràpidament atrapada en la paràlisi. Els que normalment es desplacen en metro o amb les línies ferroviàries regionals es van veure obligats a agafar el cotxe o optar pel taxi i van embussar els carrers. Els conductors parlaven de retards d'hores, de vehicles que quedaven aturats en les principals cruïlles i col·lapsaven també els pàrquings.

Però la situació dels transports podria millorar aviat. El governador Andrew M. Cuomo va anunciar a la tarda que es restablirien uns serveis mínims als trens de rodalies que comuniquen amb els afores de la ciutat. També va anunciar que els serveis mínims al metro es reprendrien avui i que un servei de bus connectaria Brooklyn amb Manhattan. Cuomo va concretar que el principal problema continuaven sent les inundacions al metro. Treure l'aigua dels túnels, va explicar, és "una de les principals prioritats".

L'alcalde Michael R. Bloomberg va anunciar que, per evitar embussos, els cotxes que portin menys de tres passatgers no podran entrar a Manhattan.

Més de 4.000 taxis, compartits pels passatgers amb presses, van oferir un salvavides parcial als ciutadans que van quedar penjats ahir. Bloomberg va emfatitzar que es treballa contra rellotge per tornar a la normalitat però que algunes àrees encara no estan en condicions perquè hi tornin els veïns. L'ordre d'evacuació a la zona més pròxima a la costa no es retirarà fins que s'hi inspeccionin tots els edificis. "Sé que és molest, però no volem perdre més vides", va dir Bloomberg. L'alcalde també va afegir que hi ha un total de 643.000 persones sense electricitat, i que tardaran dies a recuperar-la.

Wall Street torna a la feina

En altres aspectes, la ciutat torna a funcionar de mica en mica. L'alcalde Bloomberg va fer sonar ahir la campana de la Borsa de Nova York després de dos dies tancada. Ha estat la primera vegada que aquest centre neuràlgic de l'economia estatal quedava tancat 48 hores consecutives des del 1888, quan es va aturar per una forta tempesta de neu.

L'aeroport Internacional de Newark va obrir a les set del matí i el JFK també va tornar a funcionar, però moltes aerolínies seguien treballant amb serveis mínims. L'aeroport de La Guardia, que havia patit danys, es va mantenir tancat.

La vida judicial tornava a despertar i els tribunals de la ciutat també van tornar a funcionar. Però les escoles, parcs i túnels de l'East River seguien sense recuperar la normalitat i molts ciutadans de la zona s'esforçaven a reprendre la rutina amb espelmes, llanternes o en la foscor absoluta.

Rescats a Nova Jersey

Tropes de la Guàrdia Nacional, constituïda per voluntaris, van rescatar ahir milers de veïns de la ciutat de Hoboken, a Nova Jersey, que havien quedat atrapats a casa per les inundacions. Una part significativa d'aquesta ciutat de 50.000 habitants seguia sota l'aigua.

L'alcalde, Dawn Zimmer, va demanar ajuda dimarts dient que 20.000 persones podien estar bloquejades a casa seva. "No havíem vist mai unes inundacions com aquestes", deia l'alcalde. A mitjanit van començar a arribar els primers camions de voluntaris. Durant la nit van respondre a les crides d'auxili per portar la gent a terra ferma.

A Robyn Pecarsky, que està embarassada de vuit mesos, la van haver d'ajudar a baixar del camió amb els seus dos fills de 5 i 8 anys. "Vam veure la Guàrdia Nacional i vaig enviar el meu marit a demanar ajuda", relatava la dona. Feia dos dies que estaven tancats a casa amb els nervis a flor de pell. Ahir els camions encara eren als carrers transitables de Hoboken i seguien amb l'operació de rescat.

stats