PROTESTES A EGIPTE
Internacional 10/03/2013

Nou esclat de violència per la sentència de Port Saïd

El tribunal egipci confirma les 21 condemnes a mort

Ricard G. Samaranch
2 min
Seguidors de l'equip de futbol de l'Ahli del Caire van reaccionar ahir amb violència per la sentència per la massacre de Port Saïd.

El CaireEl precedent del dia 26 de gener va fer témer ahir una nova explosió de violència a Egipte. Aquell dia es va fer pública la condemna a la pena capital de 21 dels 70 acusats de perpetrar l'any passat la matança de l'estadi de Port Saïd, en què van morir 72 aficionats. Les famílies dels acusats van intentar alliberar-los de la presó abans de l'execució i van provocar una batalla violenta amb la policia, que va disparar indiscriminadament i va fer més de 40 morts.

Ahir, en canvi, el veredicte dels prop de 50 acusats restants va ser menys sever -de caire salomònic- i per això les reaccions van ser menys contundents, com a mínim a Port Saïd. Però la confirmació de les 21 condemnes a mort -tots seguidors del Masri- i sobretot el fet que dels nou oficials de policia acusats només dos fossin declarats culpables va encendre els ànims al Caire.

Insatisfacció dels ultres

Dos dels màxims responsables del ministeri de l'Interior a la província de Port Saïd en el moment de la tragèdia, Essam Samak i Mohamed Saad, van ser condemnats a 15 anys de presó, mentre que els altres set policies acusats de la matança van quedar en llibertat. Els ultres Ahlawi, el grup de seguidors fanàtics de l'Ahli a què pertanyien les 72 víctimes mortals de l'estadi, van rebre el veredicte amb una barreja de sentiments, dominats per la decepció. Després d'uns minuts de confusió, i de reunions dels seus cabdills, es va arribar a la conclusió que el resultat del judici era insatisfactori. "Nosaltres volíem condemnes per a tots els alts oficials de la policia. Ells van ser els cervells de la matança", va dir Ahmed Saïd, un ultra de 19 anys. Els seguidors acusen la policia de no haver fet res per aturar la matança com a revenja per la participació dels seguidors del club cairota en les protestes per fer caure Mubàrak.

Poc després que els líders segellessin cerimoniosament el seu conclave, dues columnes de fum ja s'aixecaven damunt la seu central de la Federació de Futbol Egípcia i del club esportiu de la policia.

Víctimes mortals

Centenars d'ultres es van encaminar cap al centre de la ciutat, on es van produir disturbis amb la policia, que van provocar la mort de tres persones, entres les quals un noi de 8 anys i un jove que va morir per inhalació de gasos lacrimògens prop de la plaça Tahrir.

"Aquest és un veredicte que no deixa content a ningú", va declarar a l'ARA Ashraf al-Azabi, l'advocat de 13 dels acusats. "No hi ha cap prova concloent contra els acusats. Les sentències responen a la pressió que han rebut els jutges dels mitjans i dels ultres Ahlawy", va afegir el lletrat, que va anunciar que recorrerà al tribunal d'apel·lacions. El mateix que el mes passat va suspendre la condemna a cadena perpètua contra Mubàrak per falta de proves.

A la ciutat portuària de Port Saïd, que fa més de dues setmanes que està en vaga general, centenars de joves van intentar tallar ahir el trànsit del canal de Suez com a protesta pels veredictes. Però l'exèrcit, que té presa la ciutat, ho va evitar.

stats