INFORME ANUAL DE L'ONU
Internacional 15/03/2013

Noruega i el Níger, els dos extrems del desenvolupament humà

Ara
2 min
Una dona fa sabates a la capital comercial  de Nigèria, Lagos.

Barcelona.Noruega ocupa la primera posició en l'índex de desenvolupament humà (IDH) de les Nacions Unides, seguida d'Austràlia i dels Estats Units. Aquest és el pòdium de l'informe anual que ahir va presentar el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). A la cua de la llista hi ha el Níger, amb els pitjors resultats de tot el planeta.

La classificació, segons el PNUD, té en compte tres dimensions: "Vida llarga i saludable, coneixements i nivell de vida digne". Sota aquests paràmetres, Espanya repeteix en la posició 23, amb una esperança de vida de 81,6 anys, 10,4 d'escolaritat i un ingrés brut per càpita de 19.950 euros. La llista està formada per 187 països i mostra les fortes diferències socials entre les nacions riques i les més pobres. Els noruecs, primers de la llista, tenen una esperança de vida de 81,3 anys, una mitjana d'escolaritat de 12,6 anys i el seu ingrés brut per càpita de l'any passat va ser de 37.438 euros. Oslo encapçala un top ten que segueixen Austràlia, els EUA, Holanda, Alemanya, Nova Zelanda, Irlanda, Suècia, Suïssa i el Canadà.

A l'últim de la llista, el Níger, l'esperança de vida és de 55,1 anys, la seva escolaritat és d'un any i mig de mitjana i el seu ingrés brut per càpita va ser de 539 euros el 2012. Els deu països menys desenvolupats són tots africans: Burundi, Guinea, la República Centreafricana, Eritrea, Mali, Burkina Faso, el Txad, Moçambic, la República Democràtica del Congo i, tancant la llista, el Níger. Els dos extrems no han canviat des de l'últim índex, corresponent al 2011.

Llatinoamèrica, la que més creix

L'Amèrica Llatina és la regió que registra el creixement més gran en l'índex. Entre les nacions llatinoamericanes, Xile és al capdavant i repeteix a l'índex en la posició quaranta: té 79,3 anys d'esperança, 9,7 d'escolarització i un ingrés brut per càpita de 11.500 euros. El país de Llatinoamèrica i del Carib amb el pitjor índex és Haití, en la posició 161.

stats