Publicitat
Publicitat

Només un "gran canvi" contindrà la pujada de les temperarures, segons els experts

Un nou informe del grup de treball de l'ONU reclama "inversions substancials" per aturar l'escalfament del planeta

El grup de treball intergovernamental sobre canvi climàtic (IPCC) ha advertit aquest diumenge que només "un gran canvi institucional i tecnològic", impulsat amb "inversions substancials", pot contenir la pujada de les temperatures per sota dels dos graus.

L'informe del tercer grup de treball de l'IPCC, centrat en la mitigació del canvi climàtic, s'ha donat a conèixer a Berlín després d'una setmana de treball per consensuar l'anàlisi de 235 experts i unes 2.000 pàgines.

"Seria possible, usant un ampli ventall de mesures tecnològiques i canvis de conducta, limitar l'increment de les temperatures globals a dos graus per sobre dels nivells preindustrials", assenyala l'IPCC en un comunicat com la principal conclusió del seu informe.

Tot i això, afegeix que "només un gran canvi institucional i tecnològic proporcionarà una bona oportunitat que l'escalfament global no excedeixi aquest límit".

Missatge dels científics als polítics

El científic alemany Ottmar Edenhofer, un dels tres copresidents del tercer grup de treball de l'IPCC, ha destacat que el treball envia un "clar missatge" de la comunitat científica a l'estament polític: cal abandonar la inacció "per evitar una interferència perillosa amb el sistema climàtic".

Contenir la pujada de les temperatures per sota dels dos graus –el límit a partir del qual les conseqüències del canvi climàtic serien més greus– passa segons el parer dels científics involucrats en aquest estudi per reduir substancialment les emissions de gasos que provoquen l'efecte hivernacle.

"Limitar l'augment de les temperatures globals als dos graus" implica "baixar les emissions dels gasos que provoquen l'efecte hivernacle entre un 40 i un 70% en comparació amb 2010 per a mitjans del segle, i gairebé a zero per a finals de segle", apunta l'IPCC en la seva nota.

Camí d'un nou protocol de Kioto

Aquest nou anàlisi de l'IPCC és el tercer capítol del Cinquè Informe de Valoració (AR5), un informe exhaustiu sobre el qual es basaran les discussions de les cimeres del clima de Lima 2024 i, sobretot, la de París del 2015, en la qual s'ha de tancar l'acord que substituirà a partir del 2020 el protocol de Kyoto.

Al gener el primer grup de treball de l'IPCC va publicar les seves conclusions sobre el canvi climàtic i va certificar que l'ésser humà ha causat l'escalfament global, mentre que al març el segon grup de treball va analitzar el seu impacte, la vulnerabilitat i les possibilitats d'adaptació.

El proper octubre hauria de consensuar més un informe de síntesi de tota la documentació aportada pels tres grups de treball, com a aportació final de la comunitat científica a l'estament polític.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF