PRÒXIM ORIENT
Internacional 15/03/2013

Netanyahu deixa els ultraortodoxos i pacta amb els nous partits

El primer ministre israelià es veu obligat a sumar forces amb les formacions centristes

Anna Garcia
2 min
Ultraortodoxos jueus durant una celebració al febrer a Jerusalem. Aquest col·lectiu veuran ara com se'ls redueix el pressupost a canvi de mesures socials.

Jerusalem"Sóc feliç perquè la fumata blanca també ha aparegut a Jerusalem, no només al Vaticà". Així donava ahir la benvinguda Avigdor Lieberman, líder de l'ultranacionalista Israel Beitenu, a l'acord de govern amb el primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu. Gairebé dos mesos després de les eleccions legislatives -que van donar una victòria de mínims a la coalició Likud-Beitenu, liderada per Netanyahu- les formacions centristes israelianes han trobat un punt de consens.

Com a novetat, el nou executiu deixa a l'oposició els ultraortodoxos, una presència gairebé constant en totes les coalicions de govern. "El fet que els ultraortodoxos estiguin fora de la coalició permetrà al govern fer una reducció pressupostària ambiciosa perquè podran retallar els beneficis que generalment anaven a les causes ultraortodoxes", assegura l'analista polític Amotz Asa-El.

Netanyahu hauria preferit pactar amb els laboristes i els ultraortodoxos, els seus socis naturals , però malgrat tots els seus esforços no ha pogut trencar l'aliança postelectoral del centrista i experiodista Yair Lapid, que va quedar segon en els comicis, i l'ultranacionalista Naftali Bennett, l'altra sorpresa de les eleccions. A tots dos els uneix l'actitud de "repartir la càrrega del país de manera equitativa", és a dir, que els ultraortodoxos s'allistin a l'exèrcit i s'integrin al mercat laboral, així com la poca predisposició a pactar amb els palestins. La seva agenda té com a prioritat els assumptes socials, com l'accés a l'habitatge.

El tercer mandat de Netanyahu, amb el suport de 68 dels 120 parlamentaris de la Knesset (Parlament israelià), tindrà Lapid com a ministre de Finances. Bennett ocuparia la cartera d'Economia i Comerç, a més del control dels afers religiosos, però en el moment de tancar aquesta edició encara no havia format l'acord de govern per divergències amb l'assignació de vice primers ministres. Educació, la cartera que ha bloquejat l'últim tram de les negociacions entre Netanyahu i Lapid, ha anat finalment al partit de l'experiodista. Interior i Defensa queden en mans del Likud mentre que la cartera d'Exteriors l'assumeix Netanyahu fins que Lieberman, acusat de frau i abús de confiança, aclareixi el seu assumpte amb la justícia.

Resposta a l'Ocupa Tel Aviv

Com a ministre de Finances, Lapid haurà de fer front a un dèficit de 10.000 milions de dòlars que pot afectar de manera dolorosa la classe mitjana, que es va manifestar massivament l'estiu del 2011 demanant millores socioeconòmiques i una reducció del cost de vida i de l'habitatge. Les formacions de Lapid i Bennett sorgeixen, de fet, d'aquest descontentament ciutadà.

Al nou executiu cal afegir-hi Tzipi Livni, del partit de centreesquerra Hatnua, la primera formació que va tancar un acord per formar part de la coalició de govern fa un mes. Livni assumirà la cartera de Justícia, a més de liderar l'equip negociador en futures converses de pau amb els palestins, a les quals són poc proclius Lapid i Bennett, els dos homes forts del nou executiu.

Aquest serà el govern que es trobarà el president nord-americà, Barack Obama, quan visiti Israel la setmana que ve. El mandatari té previst també visitar per primera vegada Cisjordània com a cap d'estat. El seu secretari d'Estat, John Kerry, ja ha matisat que la intenció d'Obama no és reactivar el procés de pau, sinó que viatja al Pròxim Orient amb la voluntat d'escoltar les dues parts.

stats