Internacional 23/03/2013

Napolitano encarrega a Bersani la formació d'un govern a Itàlia

Sandra Buxaderas
2 min

RomaEl president italià, Giorgio Napolitano, ha decidit donar una oportunitat de govern al líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani. Ahir va confirmar que, després de consultar tots els líders polítics, Bersani és qui li sembla el més ben situat per intentar fer sortir Itàlia de l'atzucac en què es troba des de les eleccions generals. Bersani va respondre que treballarà pel "canvi que volen els italians", amb "ponderació i equilibri" per "una reforma constitucional i de les institucions".

Napolitano no ha donat cap termini de temps a Bersani, només li ha demanat que verifiqui si té un suport "cert" al Parlament -tasca gens fàcil- i que el formi "tan aviat com sigui possible".

El vell president, que acaba aviat el mandat, desestima per ara l'altra opció que tenia sobre la taula: demanar a alguna personalitat rellevant que intenti formar govern amb algun tipus d'aliança amb l'esquerra i la dreta. Una opció que podria tornar a sortir del calaix si Bersani perd l'aposta d'aconseguir governar gràcies a l'ajut del Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo o, almenys, d'alguns dels seus parlamentaris.

Bersani havia deixat clar a Napolitano que el seu partit, el Demòcrata (PD), no tenia cap intenció de pactar amb el líder de la dreta, Silvio Berlusconi, el suport a un govern encapçalat per una personalitat fora de les lluites partidistes. Tot i que hi ha fissures dins el PD, Bersani pensa que només uns 50 dels seus 350 parlamentaris estan disposats a pactar amb Berlusconi.

El polític progressista ha reivindicat davant Napolitano i del seu agitat partit que és ell, com a guanyador -per un pèl- de les eleccions, a qui toca intentar formar govern. A la Cambra de Diputats, gràcies a la coalició amb partits d'esquerra i en funció de la llei electoral, té majoria absoluta. Al Senat necessita o bé a Berlusconi, o bé a Grillo.

Bersani s'ho ha jugat tot a un acord amb Grillo, a qui ha promès llimar privilegis de la classe política.

stats