Internacional 12/08/2018

La NASA llança amb èxit la seva sonda solar Parker: arrenca l'èpica missió “per tocar” el Sol

És la primera astronau que transitarà per la corona solar. Està previst que hi arribi el novembre

Ara
2 min
La NASA llança amb èxit la seva sonda solar Parker: arrenca l'èpica missió “per tocar” el Sol

BarcelonaAvui sí. 24 hores més tard del previst, aquest diumenge, quan passava un minut de les 9.30 h del matí (hora catalana), la NASA ha llançat amb èxit la seva sonda solar Parker des del Centre Espacial John F. Kennedy a Cap Canaveral, a Florida.

La sonda Parker és la primera astronau que, si res no es torça, transitarà per la Corona del Sol. L'objectiu és contribuir a aclarir els misteris que amaga l'astre rei i està previst que la sonda arribi al seu destí el novembre.

El coet Delta IV Heavy de la companyia United Launch Alliance s'ha enlairat amb la sonda a bord. Pocs minuts després del llançament, el coet s'ha desprès dels tres propulsors que l'han enlairat, com estava programat, i ha prosseguit el seu avenç sense incidències, amb el segon motor principal funcionant correctament després d'un procés d'apagada i encesa igualment previst.

Amb unes prediccions meteorològiques favorables del 95%, i després d'haver resolt els problemes que havien fet canviar les dates de llançament dues vegades fins ahir, la NASA va reprogramar d'ahir per avui l'inici d'aquesta missió, que considera "històrica".

La sonda pretén recollir informació propera al Sol, amb una proximitat que cap altra astronau ha fet fins ara. D'aquesta manera, pretén contribuir a resoldre qüestions com la diferència de la temperatura entre l'atmosfera de l'astre rei, que està a més d'un milió de graus, i la mateixa superfície solar, que està a 6.000 graus.

La sonda solar Parker de la Nasa, a punt d'enlairar-se

Després d'anys d'investigació, l'equip ha trobat la manera que la sonda resisteixi una calor equivalent a 500 vegades el que experimentem a la Terra i realitzar, així, observacions 'in situ'.

Es tracta d'un escut tèrmic que suportarà temperatures de 1.400 graus centígrads i mantindrà els instruments de l'interior de l'aeronau a temperatura ambient (30 graus centígrads).

La sonda, de dimensions petites (65 quilos i 3 metres d'altura), arribarà a una distància de 6 milions de quilòmetres del Sol, el que equival a 4 centímetres d'ell si la Terra estigués a un metre del Sol.

A més, la sonda arribarà als 700.000 quilòmetres per hora, la velocitat més alta que fins ara ha desenvolupat qualsevol altra nau construïda per l'home.

Una velocitat que equival a viatjar entre Nova York i Tòquio en un minut i que permetrà que la sonda arribi al Sol el novembre.

La sonda, que orbitarà 24 vegades al voltant del Sol i s'anirà acostant progressivament a aquest amb l'ajuda de la gravetat de Venus, arribarà al seu punt més proper el 2025, que és quan es podrà aconseguir la informació de més valor.

L'astronau ha tingut un cost de 1.500 milions de dòlars -1.200 milions d'euros- i porta per primera vegada el nom d'una persona amb vida, el físic nord-americà Eugene Parker, de 91 anys, que als anys 50 va desenvolupar la teoria del vent solar.

Com en totes les grans ocasions, la NASA ha programat un especial televisiu en directe i el mateix físic nord-americà ha acudit a Cap Canaveral per presenciar el llançament en viu.

stats