CRISI MEDIAMBIENTAL
Internacional 16/11/2012

Multa històrica als Estats Units pel vessament de BP al golf de Mèxic

BP no ha esperat un veredicte per acceptar les represàlies del vessament al golf de Mèxic. L'empresa ha tancat un acord econòmic amb els EUA. També s'ha declarat culpable pels 11 treballadors morts.

Ara
2 min
Imatge de l'incendi que es va declarar a la plataforma petroliera Deepwater Horizon el 21 d'abril del 2010 .

BARCELONA.La petroliera BP finalment ha hagut de retre comptes amb els Estats Units pel gran vessament de cru al golf de Mèxic de l'abril del 2010. La companyia britànica va arribar ahir a un acord amb Washington per valor de 4.500 milions de dòlars (3.500 milions d'euros) amb la intenció d'eixugar els 14 càrrecs criminals que la relacionaven amb el desastre ecològic que va provocar l'explosió i l'enfonsament de la plataforma Deepwater Horizon. L'empresa s'ha compromès a pagar la multa, històrica als Estats Units, en un termini de cinc anys, així com també a reconèixer la culpabilitat en la mort d'11 dels 169 treballadors que hi havia a la planta en el moment de la catàstrofe.

"Lamentem profundament la tràgica pèrdua de vides provocada per l'accident i l'impacte del vessament a la regió costanera del Golf", va assenyalar ahir l'executiu principal de BP, Bob Dudley, en un comunicat. "Demanem perdó pel nostre paper en l'accident i, com ho reflecteix la resolució d'avui [ahir] amb el govern dels Estats Units, hem acceptat la responsabilitat per les nostres accions", afegia l'escrit.

BP ha evitat arribar a una sentència per resoldre les disputes amb els diferents departaments nord-americans, la majoria per violacions de lleis mediambientals. Tot i això, amb aquest acord no es posa punt final a tots els litigis per la catàstrofe del golf de Mèxic. Tant la companyia britànica com els seus socis en l'explotació en aigües profundes poden ser objecte de condemnes civils ja tramitades pel departament de Justícia en els pròxims mesos.

Però a l'empresa encara li queda un altre gran assumpte pendent amb Washington, i és el més car de tots en potència: la multa per haver violat la llei sobre la protecció de l'aigua (la Clean Water Act). Segons aquesta mesura, BP hauria de pagar entre 1.100 i 4.300 dòlars per cada barril vessat al Golf, cosa que podria portar a una multa per valor de 21.000 milions de dòlars, segons recollia ahir el diari The New York Times .

Més credibilitat

BP ha hagut de vendre més de 35.000 milions de dòlars en actiu per fer front a les conseqüències del vessament i millorar així la confiança dels inversors. "Realment és un pas important -deia ahir a Reuters Pavel Molchanov, analista petrolier-. En eliminar l'excés de la litigació penal, BP fa un pas més per netejar el seu marc legal en el vessament".

stats