ELECCIONS A ZIMBÀBUE
Internacional 12/08/2013

Mugabe: "A qui no li agradi el resultat de les eleccions, que es pengi"

El president de Zimbàbue desafia els opositors en el primer discurs després de ser reelegit

Efe
2 min

HarareEl president de Zimbàbue, Robert Mugabe, s'ha mostrat amb actitud desafiant aquest dilluns amb els opositors en el seu primer discurs després de ser reelegit.

"Si algú està descontent amb els resultats és el seu problema. Pot penjar-se si vol, no ens importa", ha declarat Mugabe després de guanyar els darrers comicis al país.

Durant un homenatge en record de les víctimes del procés d'independència de Zimbàbue, aconseguida el 1980, el president –que governa des de llavors– ha assegurat que el seu partit "ha servit la democràcia en safata" en aquests comicis.

"O ho agafes o ho deixes, mai retrocedirem en la nostra victòria", ha afegit, en referència al Moviment pel Canvi Democràtic (MCD), que ha recorregut judicialment els comicis en considerar que hi havia hagut frau.

"Quan morin [els membres del principal partit de l'oposició, el Moviment pel Canvi Democràtic], ni els gossos es molestaran a olorar-los els cadàvers", ha dit també el president, de 89 anys. Segons la Comissió Electora de Zimbàbue, que assegura que les eleccions van ser "lliures", Mugabe va obtenir el 61% dels vots.

L'oposició denuncia frau

Segons el líder de l'MCD i fins ara primer ministre del govern d'unitat nacional del país, Morgan Tsvangirai, prop d'un milió d'electors del seu partit no van poder votar per irregularitats en el cens electoral. Amb els resultats dels comicis, Mugabe és el president de Zimbàbue i podrà escollir el primer ministre del seu propi partit.

L'acord va ser imposat per la Comunitat pel Desenvolupament d'Àfrica Oriental (SADC) després de l'onada de violència desfermada a les eleccions del 2008, quan l'opositor Tsvangirai va guanyar la primera volta de les eleccions.

Fins aleshores, Mugabe havia governat el país en solitari i de forma autoritària des de la independència del Regne Unit l'any 1980.

stats