Internacional 12/08/2013

Mor el suposat criminal nazi László Csatáry abans de poder ser jutjat

L'ancià vivia en arrest domiciliari i tenia pendents dos judicis, un a Hongria i un altre a Eslovàquia, per haver participat en l'Holocaust

Efe
1 min

BudapestEl suposat criminal nazi László Csatáry, considerat pel Centre Simon Wiesenthal de Jerusalem com el criminal de guerra nazi més buscat del món, va morir dissabte passat a Budapest als 98 anys. L'ancià vivia des del juliol del 2012 sota arrest domiciliari i tenia pendents dos judicis, un a Hongria i l'altre a Eslovàquia.

Csatáry ja havia estat condemnat a mort en absència per un tribunal popular txecoslovac després de la II Guerra Mundial, però la condemna havia estat commutada per cadena perpètua i el judici havia de continuar al setembre. Al juny, la fiscalia de Budapest també presentar càrrecs en considerar que Csatáry "havia participat activament i ajudat en les deportacions" de més de 12.000 jueus hongaresos a camps de concentració com el d'Auschwitz.

Després de la guerra, Csatáry va fugir primer a Txecoslovàquia i es va instal·lar després al Canadà, on va viure fins al 1997, quan li van retirar la nacionalitat d'aquest país per haver mentit sobre el seu passat. Csatáry va tornar a la seva Hongria natal, on va viure sense ser demandat per la justícia fins l'estiu del 2012.

stats