CRIMINALS DE LA GUERRA DE BÒSNIA
Internacional 17/05/2012

Mladic desafia el tribunal i les víctimes a l'Haia

3 min
VÍCTIMES SENSE NOM
 Dels més de 8.000 homes i nens massacrat a Srebrenica sota ordres de Ratko Mladic, només se n'han identificat 6.241.

L'HAIARatko Mladic, l'excomandant militar dels serbis de Bòsnia, va viure ahir el primer dia del seu judici, en què s'enfronta a un catàleg de crims de guerra, genocidi i crims contra la humanitat per alguns dels episodis més sagnants de la Guerra de Bòsnia dels anys 90, entre els quals hi ha la massacre de Srebrenica i el setge de Sarajevo.

El fiscal va recitar amb to aspre i metòdicament les atrocitats que van cometre els soldats dirigits per Mladic mentre les tropes serbobosnianes duien a terme una campanya de neteja ètnica i, a Sarajevo, controlaven una aixeta de terror , que obrien segons la seva voluntat.

Vint anys després de l'inici de la guerra en una Iugoslàvia que es fragmentava, l'acusació d'onze càrrecs fa reviure el record d'un dels pitjors vessaments de sang a Europa des de la Segona Guerra Mundial, com quan Sarajevo va ser sotmesa a 44 mesos de franctiradors i bombardejos que van deixar més de 10.000 morts.

En una sala plena a vessar, un grup de supervivents de Bòsnia murmuraven insults contra Mladic i una dona cridava "voltor" mentre ell es girava per escanejar la multitud i aixecava el polze a un conegut seu entre la gent.

Durant una pausa, Kada Hotic, que venia des de Srebrenica, sanglotava. "Ell va ordenar la mort del meu marit, el meu fill, els meus dos germans i el meu cunyat -va dir-. Ara que el miro a la cara, vull venjança".

La fiscalia acusa Mladic d'unir-se als dirigents serbis per elaborar la brutal política coneguda com a neteja ètnica que els soldats i les milícies sèrbies van imposar als pobles de Bòsnia, d'on van expulsar desenes de milers de famílies musulmanes i croates. En el punt àlgid de la campanya, les forces de Mladic controlaven gairebé tres quartes parts de Bòsnia i Hercegovina.

L'acusat, capturat el maig del 2011 després de 16 anys pròfug, s'enfronta a dos càrrecs de genocidi -un per la neteja ètnica i l'altre per una massacre en el clímax de la guerra, quan les seves forces van envair un petit contingent controlat per les forces de pau de l'ONU a Srebrenica. Uns 8.000 homes i nois desarmats van ser assassinats en pocs dies, el juliol del 1995.

Molts cossos de la massacre de Srebrenica encara ara estan en fosses comunes. La demògrafa Ewa Tabeau, cridada a testificar al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII), va dir fa uns mesos que han identificat 6.241 de les 8.005 víctimes mitjançant anàlisis d'ADN. "La fiscalia presentarà proves que demostraran fora de tot dubte raonable l'empremta de Mladic en cadascun d'aquests crims", va dir ahir el fiscal, Dermot Groome.

Amenaces a les víctimes

En contrast amb les audiències prèvies al judici, on va mostrar menyspreu i ira, ahir Mladic, amb els cabells grisos i un vestit blau, estava impassible mentre la fiscalia l'acusava de les morts. De tant en tant negava amb el cap. Només en un moment, mirant cap al públic, va passar-se un dit pel coll amenaçant degollar una de les víctimes presents al tribunal.

En alguns moments revivia el passat i somreia en veure's en imatges en què feia discursos nacionalistes per cridar els serbis a preparar-se per a la guerra que arribava.

Mladic va rebutjar presentar una declaració formal però va dir que és innocent de qualsevol delicte. L'acusat és l'últim dels principals actors del conflicte a Bòsnia jutjats pel TPII.

Moltes de les proves contra Mladic provenen del material que es va trobar amagat a casa seva, a Belgrad, que inclou gravacions de reunions i 4.000 pàgines d'un diari que va escriure durant la guerra.

stats