ITÀLIA
Internacional 07/12/2019

Miss Hitler, el concurs que busca la nazi perfecta

La guanyadora és una italiana que ha sigut detinguda per haver intentat crear un partit feixista i xenòfob

Soraya Melguizo
4 min
Adolf Hitler envoltat de dones alemanyes amb vestits tradicionals.

RomaEls requisits per participar-hi són aparentment els de qualsevol altre certamen de bellesa: dona jove, alta, guapa... Però, a més, ha de ser de raça ària, odiar els jueus i estar convençuda que l’Holocaust va ser una pantomima. Aquestes són, a grans trets, les qualitats imprescindibles que ha de tenir Miss Hitler, la guanyadora d’un concurs a través d’internet que busca coronar la nazi perfecta.

Una pàgina web i la complicitat de les xarxes socials és tot el que va necessitar una xarxa europea de nostàlgics del Tercer Reich per posar en marxa un concurs internacional que fins ara ja ha triat almenys una Miss Hitler: la italiana Francesca Rizzi, detinguda la setmana passada per les autoritats transalpines acusada de ser la presumpta cap d’un grup que pretenia crear a Itàlia un nou partit d’inspiració nacionalsocialista, xenòfob i antisemita.

Precedents a Rússia

La història d’aquest singular concurs va començar fa almenys cinc anys a Rússia. El 2014, VKontakte, l’equivalent rus de Facebook, va ser la plataforma triada per promocionar un certamen de bellesa entre joves russes i ucraïneses admiradores d’Adolf Hitler anomenat Miss Ostland, en al·lusió al territori bàltic ocupat pels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

La pàgina tenia més de 7.000 inscrits, però, a causa de les queixes que va rebre d’alguns usuaris, els administradors de la xarxa social es van veure obligats a tancar-la. Dos anys més tard el concurs va reaparèixer a internet, aquesta vegada sota el nom de Miss Hitler.

El certamen estava obert a dones d’ideologia nazi membres del grup Adolf Hitler a la mateixa xarxa social russa, VK. Per participar-hi només calia pujar una “foto sexi” de temàtica nazi i explicar per què admiraven el Führer. El jurat estava format per la resta d’usuaris del grup, que amb els seus comentaris i likes triaven la Miss Hitler més sexi. La guanyadora rebria, a més del títol, una joia que evocava la Creu de Ferro del Tercer Reich.

Després de rebre més de 500 denúncies, els responsables de la xarxa social russa van clausurar una vegada més la pàgina i van emetre un comunicat per desvincular-se del certamen: “VK no tolera les crides a la violència i la propaganda extremista. Tenim un dels equips de moderació més grans i reaccionem amb molta rapidesa. Tot contingut que infringeix les nostres regles o la llei s’elimina i els infractors queden suspesos”.

Però sembla que els moderadors no van ser gaire suspicaços, perquè aquest estiu la plataforma va convocar un nou concurs. En aquesta ocasió, les candidates havien de triar un pseudònim i enviar tres fotos acompanyades d’una frase breu. S’hi van presentar dones de Rússia i d’Ucraïna, però també d’Alemanya, Itàlia i els Estats Units. La guanyadora va ser Francesca Rizzi, una milanesa de 36 anys que, amb els cabells tenyits de ros platí i una àguila imperial amb esvàstica inclosa tatuada a l’esquena, va guanyar el primer premi amb el nom d’Eva Braun, la dona del tirà.

Rizzi no era cap desconeguda per als apologistes del Führer. Com a membre destacat del moviment italià Autonomia Nazionalista, a l’agost va participar en una conferència organitzada a Lisboa pel partit portuguès Nou Ordre Social, que va reunir 65 líders de moviments d’extrema dreta d’Europa. Durant la seva intervenció, publicada per la revista lusitana Sábado, Rizzi va fer una crida a la unió de tots els ultres europeus “contra la tirania jueva”. I va tancar el seu discurs pronunciant la proclama nazi “ Sieg heil ” i reproduint la salutació feixista.

Rizzi va anar a la reunió acompanyada d’Antonella Pavin, una altra italiana de 48 anys anomenada la sergent de Hitler. La policia considera aquestes dues dones les líders d’una organització que pretenia crear un nou partit de tendència xenòfoba i antisemita, el Partit Nacional Socialista Italià dels Treballadors. “Tenim armes i explosius”, deien alguns membres del grup en les converses privades intervingudes per la policia. Totes dues van ser arrestades la setmana passada juntament amb una desena de persones més en diferents regions d’Itàlia, tot i que més tard van ser posades en llibertat. Estan acusades d’associació il·lícita i incitació per delinquir.

Missatges d’odi

Francesca Rizzi havia adquirit certa notorietat entre els ultradretans des que es va coronar com “la dona de raça ària més bella del món”. En el seu perfil a la xarxa social VK, freqüentat per extremistes, la jove milanesa escrivia missatges racistes i carregava contra polítics italians com la senadora vitalícia Liliana Segre, de 89 anys, supervivent del camp de concentració d’Auschwitz. “Aquests subhumans han de desaparèixer de la faç de la terra; amb els forns caldria massa temps”, va escriure.

La Constitució italiana prohibeix l’apologia i reorganització del dissolt partit feixista. Això no va impedir que el 2016 un diari italià decidís regalar als seus lectors una còpia del Mein Kampf, el llibre en què Adolf Hitler va plasmar els principis del nazisme. Un any més tard, el Parlament va endurir les penes per als delictes d’apologia del feixisme. No obstant això, el fantasma de Benito Mussolini no ha deixat mai de planar sobre la política italiana, atiat per les declaracions dels seus principals líders.

“Mussolini no va matar ningú, només enviava la gent de vacances més enllà de la frontera”, va dir fent broma fa uns anys el llavors primer ministre Silvio Berlusconi. Recentment, Matteo Salvini va defensar que a Itàlia no hi ha feixistes: “El feixisme, com el comunisme, és una idea morta”.

stats