CLIENTELISME A L'AMÈRICA LLATINA
Internacional 28/02/2013

Mèxic deté 'la maestra'

La fiscalia acusa de corrupció la líder del sindicat docent, a les portes d'una reforma educativa

Francesc Richard
3 min
ADÉU DESPRÉS DE 24 ANYS
 Elba Esther Gordillo, la maestra, detinguda ahir, saludant durant un acte públic a la capital mexicana al juny.

Ciutat De MèxicVint-i-quatre hores després que el president Enrique Peña Nieto presentés en un acte solemne la reforma educativa, la líder del Sindicat Nacional de Treballadors de l'Educació (SNTE) va ser detinguda a l'aeroport de Toluca després d'aterrar amb el seu avió privat d'un vol provinent de San Diego. Elba Esther Gordillo feia 24 anys que estava al capdavant d'un dels sindicats més poderosos i corruptes de l'Amèrica Llatina.

La Procuradoria General de la República l'acusa d'haver desviat més de 2.600 milions de pesos (uns 154 milions d'euros ) de les partides pressupostàries de l'SNTE des del 2008. El sindicat dirigit per Gordillo, coneguda com la maestra, s'encarrega d'administrar les nòmines de gairebé un milió quatre-cents mil treballadors del sector educatiu. Segons el fiscal José Murillo Karam, de moment només s'han investigat dos comptes dels 81 que han localitzat pertinents a l'SNTE.

La investigació ha revelat que la maestra s'ha pagat dues residències a Califòrnia, viatges amb vols privats, operacions de cirurgia estètica, compres en botigues de luxe de la firma Neiman Marcus i diverses obres d'art. Per la seva banda, l'SNTE ahir va publicar un comunicat en què refermava el seu suport i la seva solidaritat a la seva líder.

A part de la detenció de la histriònica líder, tres mestres més han estat detinguts com a operadors financers de la trama. Segons Murillo Karam, es van desviar sistemàticament recursos destinats als professors a comptes de persones físiques que després retiraven dipòsits a través de xecs de caixes i transferències en circuits triangulars de comptes de mexicans i d'estrangers. També s'han detectat transferències a Suïssa i al principat de Liechtenstein, a través de l'empresa TTS de México, que pertanyia a la mare de Gordillo, Estela Morales.

La debacle de la maestra , considerada una de les dones més poderoses de Mèxic a causa del seu poder polític i administratiu, va començar amb la designació del priista Emilio Chuayffet com a titular de la secretaria d'Educació Pública. Enemic acèrrim de la sindicalista, la reforma del PRI proposa trencar les relacions de l'Estat amb el sindicat, que es remunten al 1943.

Gremialisme i corrupció

Un dels punts claus de la modificació educativa toca l'organització gremial i el sistema per escollir els docents. Fins ara, la majoria de places les designava el sindicat, que col·locava el professorat amb criteris opacs. L'enxufisme, les prebendes i la fidelitat a l'SNTE són claus per obtenir una plaça a Mèxic, un país on hi ha 7 milions d'analfabets segons la Unesco, i que té la posició 55 del rànquing mundial d'accés a l'educació. Segons l'informe PISA, Mèxic va darrere de Romania, l'Uruguai i Sèrbia pel que fa a comprensió lectora. Només dos de cada cent estudiants accedeixen a un curs de postgrau a les universitats mexicanes.

En l'última aparició pública de Gordillo, el 6 de febrer en un míting de l'SNTE, va declarar: "Al meu epitafi dirà «Aquí jau una guerrera i com a guerrera va morir»". Pocs sospitaven que dues setmanes després la sindicalista més rica i poderosa del país acabaria dormint a la presó Oriente.

La maestra, que ara té 68 anys, va començar la seva carrera política el 1990 sota el mandat del president Carlos Salinas de Gortari. Mai ha amagat els seus gustos pels articles de luxe i sempre ha vestit de manera ostentosa, cosa que la va convertir, per a molts, en una de les figures més emblemàtiques de la corrupció mexicana. Les seves extravagàncies arriben al culte de la santeria i de rituals de vudú que buscaven perpetuar el seu poder.

stats