Publicitat
Publicitat

Més desconfiança que fascinació

Emmanuel Macron ha completat la seva gesta en una societat descontenta i desconfiada que, farta dels partits polítics tradicionals, ha decidit donar-li tot el poder per governar lliurement, però ho ha fet sense cap entusiasme. La segona volta ha tornat a batre rècords d’abstenció, com si la meitat dels electors aspiressin a veure Macron feliçment regnant però sense comptar amb el seu vot. És l’inici d’un canvi d’època. I els grans perdedors -la dreta i el PS- s’equivocaran si es limiten a esperar que el nou president es cremi.

Macron va conquerir la presidència de la República des del no res, i sobre aquesta pedra ha edificat ara una majoria parlamentària aclaparadora en mans d’un moviment nascut fa un any com un grup de voluntaris per donar suport a la seva candidatura personal. El president ha demostrat talent i una capacitat de lideratge que se li desconeixia.

I ha sabut jugar amb habilitat quatre elements: el malestar francès (i la por de perdre pes al món), l’esgotament dels partits i dels personatges que han governat els últims trenta anys, la demanda de lideratges personals nous i forts, i la potencialitat de la figura del president de la República, que mai podrà ser “l’home normal” que pretenia François Hollande.

Per ocupar el màxim d’espai, Macron ha practicat una ambigüitat no exempta de contradiccions: liberal partidari d’un estat fort, de dretes i d’esquerres, renovador i restaurador de la versió primigènia de la Cinquena República. Torna el president totpoderós. Ara ve l’hora de la veritat i Macron haurà de gestionar l’acumulació de poder assolida.

Els francesos estan vigilants: l’abstenció massiva (Mélenchon parla de vaga general cívica) i uns resultats sensiblement inferiors als anunciats la setmana passada ho certifiquen. Hi ha més desconfiança que fascinació. Els francesos que han decidit esperar i veure sortiran aviat de dubtes. Dues primeres proves: la reforma laboral i la normalització de l’estat d’excepció. ¿Macron, liberal i autoritari?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF