Merkel aprova un pla de 54.000 milions per parar el canvi climàtic

Alemanya donarà incentius fiscals a les empreses que apostin per l'economia verda

Mentre 80.000 joves es manifestaven per Berlín i altres ciutats alemanyes a favor d’una política verda, el govern d’Angela Merkel ha aprovat aquest divendres un ambiciós programa en defensa del clima que suposarà una inversió de 54.000 milions d’euros. "Ara no som sostenibles", ha manifestat la cancellera en la presentació del programa.

Merkel ha estat reunida amb els seus ministres –de la CDU i socialdemòcrates de l’SPD– durant 18 hores, un exercici de negociació i debat per a una coalició que, com les macroxifres econòmiques, està tocada. El programa s'implantarà amb incentius fiscals per a inversions a empreses que apostin per l’economia verda.

El pla es marca el gran objectiu de complir per al 2030 la reducció del 55% d’emissions de CO2, respecte a les del 1990, en la línia dels mínims acordats amb els socis de la Unió Europea després que Alemanya ja hagi renunciat a complir amb el 40% per al 2020.

La inversió suposa, per una banda, la consagració de Merkel com la cancellera del clima i, per l'altra, una injecció de fons públics per a l’economia alemanya que, com la resta del món, comença a donar símptomes de desacceleració amb el risc de contagi i arrossegar els dels països veïns. Fracassada la seva agenda per refundar l’europeisme i obligada a reforçar fronteres per frenar l’arribada d’immigrants, Merkel podrà deixar la cancelleria havent aprovat un programa de llarga durada: mesures per facilitar el pas a una economia ecològica per frenar el canvi climàtic.

"Ni Marie Kondo pot arreglar el desastre climàtic"

Merkel podrà viatjar a Nova York per assistir a la nova cimera pel clima a les Nacions Unides amb els deures fets i obtenir el reconeixement tant dins com fora. A casa perquè els alemanys assenyalen el mediambient com un dels grans reptes i preocupacions i a l’exterior perquè li suposa la recuperació de lideratge que ha perdut des que va anunciar que aquest serà el seu últim mandat i s’ha apartat de la direcció de la CDU.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF