POLÈMICA A BERLÍN
Internacional 10/02/2013

Merkel perd la seva ministra de més confiança

Schavan, titular d'Educació del govern alemany, dimiteix en ser-li retirat el doctorat per plagi

Isaac Lluch
2 min
Annette Schavan era  La principal confident  De Merkel.

BerlínLes lleis del poder són més importants que l'amistat. Així s'entén més bé la dimissió que va haver d'acceptar ahir "amb tot el dolor al cor" Angela Merkel. Quan falten set mesos per a les eleccions generals alemanyes, a la cancellera li marxa no només la titular d'Educació, Annette Schavan, sinó l'amiga més íntima que mantenia a l'executiu. No hi ha més remei, es van dir totes dues. La cancellera fins i tot va afanyar-se a anunciar-ne el recanvi al gabinet: Johanna Wanka (61 anys), exministra de Ciència i Cultura dels estats federats de Baixa Saxònia i Brandenburg.

Per a Merkel és extraordinàriament amarg desfer-se d'una de les seves confidents més preuades, però ho seria més acostar-se a les eleccions del 22 de setembre amb una ministra d'Educació que s'ha quedat amb el batxillerat com a únic certificat oficialment reconegut.

Efectivament, la Universitat de Düsseldorf va retirar dimarts el títol de doctorat a Schavan en comprovar que la seva tesi -titulada Persona i consciència - havia plagiat fragments d'altres autors. Schavan, per les seves capacitats, havia pogut optar al doctorat fa 33 anys sense haver completat els seus estudis de teologia catòlica, filosofia i ciències de l'educació.

Aquesta és la dimissió d'un càrrec ministerial que més ha commocionat Merkel. La cancellera no va dubtar a aparèixer ahir al costat de Schavan per fer una declaració formal davant la premsa sense admetre preguntes. Amb càlides paraules, Merkel va lloar "l'extraordinari rendiment" que ha aportat "la més reconeguda i acreditada política d'Educació del país".

Schavan, de 57 anys (un menys que la cancellera), era ministra federal des del 2005, quan va arribar a Berlín després d'una dècada com a consellera de Cultura al land de Baden-Württemberg. Ahir va plegar per fer-li un favor a la seva amiga Merkel. "Primer va el país, després el partit i finalment jo com a persona", va resumir la ministra, mentre insistia que no acceptava que la Universitat de Düsseldorf li hagi retirat el doctorat i que s'hi querellarà. "Però que una ministra d'Educació presenti una demanda contra una universitat és un llast per al govern. No s'ha de perjudicar el ministeri", va assenyalar Schavan.

Merkel va procurar ahir dignificar la feina de la seva amiga. No obstant, Schavan, que fa un temps sonava com a candidata a la presidència del país, continuarà amb el seu mandat de diputada al Bundestag (cambra baixa). L'aparició pública de totes dues polítiques ahir a la cancelleria ja va significar una empara de la qual no van gaudir els tres anteriors ministres que han dimitit sota el govern de Merkel.

Un país on es dimiteix

Norbert Röttgen, exministre de Medi Ambient, va ser fulminantment cessat per la cancellera la primavera passada després de perdre les eleccions regionals a Rin del Nord-Westfàlia. No tan dura però sí espectacular va ser la renúncia el 2011 del ministre de Defensa i un dels delfins de Merkel, Karl-Theodor zu Guttenberg, també per haver plagiat la tesi. Justament Schavan va manifestar llavors que sentia "vergonya aliena" pel cas. A finals del 2009 Franz Josef Jung es va convertir en el primer ministre que dimitia davant Merkel per uns bombardejos fallits de l'exèrcit alemany a Kunduz mentre era titular de Defensa.

Els partits van reaccionar ahir. "És un acte de conseqüència política. Merkel no ha pogut començar pitjor l'any", va burxar el secretari general socialdemòcrata al Parlament, Thomas Oppermann.

stats