COP DE POPULARITAT
Internacional 23/06/2013

Merkel, cada cop més forta

La cancellera alemanya guanya avantatge en les enquestes a tres mesos de les eleccions generals

Isaac Lluch
3 min

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ho té tot sota control. Evidentment també dins del seu propi país. A tres mesos de les eleccions generals alemanyes, la seva Unió Cristianodemòcrata (CDU), juntament amb els seus germans cristianosocials bavaresos (CSU), augmenten el seu avantatge en els sondejos. Amb un 41% dels vots, la CDU/CSU revisa alleujada com el també lleuger ascens dels seus socis liberals de l'FDP, que arriben per fi al mínim de confiança (5%) per assegurar-se la permanència parlamentària, atorga a l'actual coalició de govern prou majoria per mantenir-se en el poder.

El 46% de vots que segons el sondeig emès aquesta setmana per la televisió pública ARD obtindrien els actuals partits governamentals contrasten amb la pèrdua de vots dels principals partits de l'oposició. Els socialdemòcrates de l'SPD caurien al 25% dels vots i Els Verds al 14%, tots dos un punt menys respecte a la setmana anterior. L'Esquerra seria l'altre partit que entraria al Bundestag, amb el 7% dels vots.

L'SPD, afeblida

En una altra enquesta de l'institut demoscòpic Forsa publicada per Stern i la televisió RTL aquesta setmana, la CDU/CSU i el FDP arribarien també al 46%, mentre que s'agreujaria la davallada de l'SPD (22%), el pitjor valor dels últims anys. En les legislatives del 2009, els socialdemòcrates van tocar fons amb un 23% dels vots.

Les febleses de l'SPD també es reflecteixen en la pregunta de qui votarien els electors si poguessin elegir directament el canceller federal. Llavors el 58% elegirien Merkel -un punt més que fa una setmana- i només el 18% escollirien el candidat socialdemòcrata, Peer Steinbrück. El 24% dels enquestats no en votarien cap dels dos.

Fins ara la precampanya electoral transcorre prou com vol Angela Merkel. Té problemes, sí, com per exemple que el seu ministre de Defensa i un dels seus homes de més confiança al gabinet, Thomas de Maizière, està a la corda fluixa per un escàndol de diners públics malgastats en una compra fallida de drones . Tampoc li fa gaire gràcia a la cancellera l'efervescent aparició a l'escenari polític del nou partit euroescèptic Alternativa per Alemanya (AfD), que tindria un 2%.

Però, altrament, tot el que se li podria girar en contra ho minimitza la cancellera amb grans actes de popularitat. Merkel no va dubtar a visitar moltes zones afectades per les inundacions a Alemanya per demostrar que no fuig dels drames dels damnificats i que és present quan els compatriotes pateixen. "Tranquils, jo us cuido", ve a escenificar la cancellera, que també es treu de la màniga regals electorals de costos milionaris.

Mamà Merkel cuida els ciutadans amb motiu de les inundacions, però també amb motiu dels preus desorbitats dels lloguers de pisos o d'altres dificultats econòmiques. Promet apujar les ajudes als pares i les pensions, i al mateix temps vol reduir les càrregues fiscals dels treballadors i posar límits a l'explotació dels llogaters.

"Aquestes promeses no són econòmicament sostenibles", reneguen soto voce fins i tot polítics de la mateixa CDU. De la Merkel del 2005, que pregonava en campanya electoral "més honestedat" per preparar els ciutadans per a temps difícils, en queda ben poc.

Friccions pel programa electoral

Justament avui la CDU/CSU aprovarà un esborrany de 125 pàgines sobre a què es proposen arribar en la següent legislatura. De les promeses se n'aprofitaran sobretot les famílies, els llogaters i els treballadors mal pagats. Fins avui, els polítics de la CDU-CSU han mantingut un silenci sepulcral sobre el programa per no ventilar desavinences internes amb temes pràcticament robats de l'ideari socialdemòcrata com el salari mínim, la quota femenina a les empreses, el fre al preu de la llar o l'equiparació dels drets fiscals de les parelles homosexuals amb les heterosexuals.

Qui no s'està d'alçar la veu és la premsa per criticar els regals electorals promesos per Merkel, els costos dels quals estan xifrats entre 28.000 milions i 47.000 milions d'euros.

La cancellera s'esforça a mantenir les posicions de política interna tan vagues com li és possible, mentre es deixa fotografiar com a rescatadora d'Europa i, per descomptat, al costat de Barack Obama.

De la curta trobada del president dels EUA amb Steinbrück a Berlín, en canvi, no n'hi ha fotos. El cancellerable de l'SPD està en hores baixes i va acusar el president del partit socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, de falta de solidaritat. Els problemes de l'oposició són un pont de plata cap a la cancelleria per a Merkel.

stats