Internacional 19/06/2013

Obama: "La relació amb Europa continua sent una pedra angular per a la nostra seguretat i llibertat"

La cancellera alemanya i el president dels EUA segellen la reconciliació a Berlín. El líder nord-americà desmenteix que hagin girat la vista cap a l'Àsia

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BarcelonaSintonia i cordialitat, és la imatge que han mostrat tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el president dels Estats Units, Barack Obama, que està de visita oficial a Berlín. El líder nord-americà ha desmentit les crítiques que el seu país en els darrers anys hagi girat l'esquena al Vell Continent i s'hagi aproximat a l'Àsia. Per això ha recordat que "la relació amb Europa continua sent la pedra angular de la nostra seguretat i llibertat. Tot el que fem és per al bé comú". "Els reptes que afrontem han canviat i per això hem de mantenir-nos units", ha matisat en una roda de premsa conjunta.

"Tenim una bona relació perquè està basada en valors importants", ha dit Merkel al seu torn. En referència al discurs que Obama farà aquest dimecres a la tarda a la porta de Brandenburg –50 anys després que John Fitzgerald Kennedy pronunciés l'històric "'Ich bin ein Berliner'" [Jo sóc un berlinès]–, la cancellera ha dit que el president dels EUA ha de recordar que "aquesta porta és oberta". "És el que ens mereixem", ha aclarit.

Obama visita per primera vegada de forma oficial Berlín. L'estiu del 2008, Merkel ja va rebre'l a la capital alemanya, abans que fos escollit president, però li va negar pronunciar llavors un discurs davant de la porta de Brandenburg, i es va haver de conformar a parlar uns centenars de metres cap a l'oest, just davant de la columna de la Victòria (Siegessäule).

Sinergies econòmiques

Obama també ha celebrat que els EUA i Europa hagin iniciat les converses per crear una àrea de lliure comerç. "Europa és el soci comercial més important dels Estats Units i estem contents d'impulsar un tractat que aprofundeixi més els lligams. Així podrem crear llocs de treball conjunts i millorar els estàndards de lliure comerç", ha dit. "Units podem treballar millor en un món globalitzat", ha dit al seu torn Merkel.

Seguretat i privacitat

Sobre l'escàndol per l'espionatge massiu tant a telèfons com per internet per part de les autoritats nord-americanes, Obama ha defensat que no hi ha hagut abusos, però alhora s'ha mostrat disposat a tirar endavant un debat públic sobre els límits de la seguretat i de la privacitat. "Cal mantenir la seguretat de les persones, però cal debatre on són els límits", ha dit el president dels EUA. "Això és la democràcia, és transferència", ha afegit. Per això ha assegurat que cal trobar maneres de desclassificar documents d'intel·ligència i compartir informació amb els ciutadans perquè sàpiguen que no s'està abusant de la seva privacitat.

Retirada de l'Afganistan

Després de l'anunci frustrat del llançament de converses amb els talibans a Doha, Obama ha recordat que es tracta d'un "procés lent i complicat". Merkel ha mostrat el seu compromís de vetllar de la mà dels EUA en la transició a l'Afganistan. "Continuarem junts amb els problemes al país", ha dit la cancellera.

Conflicte a Síria

"Estem units per negociar una solució política al conflicte", ha dit Obama sobre la guerra a Síria. "Volem una Síria unida, democràtica i en pau, però també la fi del conflicte. Per això ens hem d'assegurar que no es facin servir armes químiques", ha matisat.

stats