Publicitat
Publicitat

UNIÓ EUROPEA

May promet que Londres serà un soci fiable després del Brexit

Hollande avisa el Regne Unit que les negociacions seran dures

Somriure cortès i to conciliador. La primera ministra britànica, Theresa May, debutava ahir a Brussel·les en la seva primera cimera de la Unió Europea i ho va fer intentant rebaixar la tensió amb els socis europeus.

Després del duríssim discurs que va fer May a principis d’octubre per deixar clara la seva aposta pel hard Brexit [Brexit dur], ahir va intentar defugir qualsevol idea que suposi una ruptura total amb la Unió. La premier britànica va assegurar que el Regne Unit seguirà sent “un soci fort i fiable” de la Unió Europea després de la seva sortida del club europeu. “És en l’interès del Regne Unit i de la UE que continuem treballant junts i estretament”, va dir.

La primera ministra britànica es va dirigir als seus homòlegs europeus, durant el sopar de treball que van celebrar, per explicar els plans del seu govern per abandonar la Unió. May els va traslladar que el Brexit és inevitable però que Londres vol unes negociacions constructives i ordenades, i va assegurar que el seu país “seguirà jugant un rol complet” com a estat membre fins que es produeixi la sortida.

França, inflexible

La primera ministra britànica va ser cortesa i conciliadora amb els caps d’estat i de govern de la UE, però no sembla disposada a fer concessions. Tampoc ho estan els líders europeus, molestos pel retard del govern de May a l’hora de comunicar oficialment la sortida i pel to utilitzat per la primera ministra en les últimes setmanes.

El president de França, François Hollande, es va mostrar inflexible amb el govern britànic. “Ho dic amb fermesa. Si Theresa May vol un Brexit dur, la negociació serà dura”, va dir. Més amigable va ser el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va negar que May “es fiqués a la boca del llop” assistint al seu primer Consell Europeu.

Les negociacions de la sortida del Regne Unit del club europeu no començaran fins que Londres demani formalment a Brussel·les l’activació de l’article 50 dels Tractats, que regula la sortida d’un estat membre. El govern britànic -ahir May ho va reiterar davant els líders de la UE- no farà la petició fins a finals del març del 2017. Fins que no es produeixi, els socis de la UE asseguren que no començaran les negociacions, ni formals ni informals.

La UE eleva el to pel setge d’Alep

D'altra banda, la Unió Europea amenaçarà avui Rússia d’imposar-li sancions pels bombardejos sobre la població de la ciutat siriana d’Alep. Els Vint-i-vuit havien descartat a principis de setmana les sancions però finalment han decidit elevar el to davant el setge a què la sotmeten les tropes del règim sirià i els seus aliats, com Rússia, i obrir la porta al càstig.

Els líders europeus aprovaran avui unes conclusions al Consell Europeu que se celebra a Brussel·les en què adverteixen al president Vladímir Putin que “si continuen les actuals atrocitats” a Alep la UE estudiarà noves sancions econòmiques.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF