Internacional 01/02/2018

May vol limitar els drets dels ciutadans de la UE que arribin al Regne Unit durant la transició al Brexit

El govern britànic torna a posar l'emigració al centre de la batalla amb Brussel·les

Quim Aranda
3 min
Control fronterer d'entrada al Regne Unit a la terminal 5 de l'aeroport de Heathrow / MARTIJN DE HEER FOLLOW

LondresTheresa May es revolta contra la Unió Europea (UE). En declaracions d'aquesta matinada de dijous des de la Xina, on és en visita oficial, la 'premier' britànica ha assegurat que s'oposarà a la proposta de la UE que obligaria el Regne Unit a atorgar als ciutadans comunitaris que arribin al país durant el període de transició post-Brexit els mateixos drets que tenen els que hi van entrar abans. May ha assegurat que hi ha d’haver una "diferència" entre els dos grups. La UE, però, ha sigut molt clara en aquest punt. Si Londres es beneficia de tots els drets de pertinença durant la fase d'ajustament, també ha de complir amb totes les obligacions.

La Unió Europea va proposar dilluns que el període de transició s’allargui del 29 de març del 2019, moment oficial de la sortida de la UE, al 31 de desembre del 2020.

D'altra banda, una nova filtració de les anàlisis de l'impacte del Brexit, publicada la matinada d'aquest dijous per 'Buzz Feed News', indica que el cost per a l'economia britànica de reduir l'emigració provinent de la Unió Europea (UE) seria significativament més gran que no pas els beneficis d'un acord comercial amb els Estats Units.

La nova anàlisi ha sigut modelada a partir de la introducció de diverses polítiques d'immigració. Una de molt estricta, que substitueixi l'actual lliure circulació per mesures com les que regeixen a hores d'ara per als ciutadans extracomunitaris, seria molt més gran que el benefici que un acord econòmic amb Washington aportaria, avaluat en 0,2 punts més de creixement.

La nova informació apareix 48 hores després d'una primera informació relativa als mateixos informes secrets del govern sobre el cost econòmic del Brexit, segons la qual la sortida de la UE costarà a l'economia britànica entre el 2 i el 8% al llarg dels pròxims 15 anys, segons quin sigui l'escenari final de relació amb la UE.

Aquesta nova informació atiarà encara més la divisió al si del govern entre els 'brexiters' radicals i els partidaris de la màxima convergència possible amb la UE, i il·lustra, alhora, de forma molt clara, les dificultats que enfronta Theresa May a mesura que intenta donar forma a un acord per al post-Brexit. La 'premier' es troba sota la pressió dels que volen reduir l'impacte negatiu del Brexit a l'economia, d'una banda, i, de l'altra, de la dels partidaris de satisfer al màxim les demandes dels votants que van optar per sortir de la UE. De fet, l’emigració va ser el gran cavall de batalla del referèndum i un dels factors clau que van inclinar la balança a favor del 'no' a la UE.

L'efecte combinat de les barreres aranzelàries i duaneres a què el Regne Unit s’obligarà en sortir de la UE i el cost de la menor immigració pot tornar a disparar l'endeutament del Regne Unit. Es calcula que seria desenes de milers de milions de lliures més alt el 2033-2034 que si es mantingués la pertinença actual a la UE.

Theresa May i Jean-Claude Juncker, aquest matí a Brussel·les / AP

D’acord amb el pacte a què van arribar a finals de desembre la UE i Londres, els ciutadans europeus amb més de 5 anys de residència al Regne Unit tindran dret a la condició d'"establerts" i, per tant, a romandre al país amb els mateixos drets que els nacionals. Els que hagin arribat al país abans del Brexit però no faci 5 anys que hi resideixen en el moment de la sortida s'hi podran estar fins a complir amb el llindar legal per després sol·licitar la residència permanent.

stats