Internacional 25/04/2018

Macron alerta Trump contra l’aïllacionisme

Demana mantenir l’acord amb l’Iran per “no repetir els errors del passat” i evitar “una guerra” al Pròxim Orient

Núria Ferragutcasas
4 min
Emmanuel Macron en el seu discurs davant del Congrés dels EUA

Nova YorkEmmanuel Macron va canviar de camisa en el tercer i últim dia de la seva visita d’estat als Estats Units. El president francès va substituir les carantoines i la diplomàcia pragmàtica que havia exhibit el dia anterior amb Donald Trump per uns dards pocs subtils cap a l’inquilí de la Casa Blanca, emmarcats en tesis idealistes. El seu discurs davant del Congrés nord-americà es va contraposar radicalment al discurs populista i nacionalista de l’“Amèrica primer” del seu amfitrió, amb una defensa del multilateralisme, el comerç lliure i la lluita global contra el canvi climàtic. “Vivim temps de ràbia i d’odi”, va dir Macron davant dels legisladors nord-americans. “Aquests sentiments no construeixen res. Un pot jugar-hi, però no construeixen res”. I va recordar la famosa cita del president demòcrata dels EUA Franklin Delano Roosevelt: “L’única cosa de què hem de tenir por és la por mateixa”.

Amb aquesta censura a l’ús del discurs de la por, va advertir de caure en la temptació de l’aïllacionisme, la retirada i el nacionalisme com “a remei temporal a les nostres pors”. “Tancar la porta al món no aturarà l’evolució del món, i inflamarà, en lloc d’extingir, els temors dels nostres ciutadans”.

Macron es va erigir com el defensor i líder d’una visió global del món, davant d’una presidència de Trump aïllacionista i proteccionista. Va instar els nord-americans a renovar el multilateralisme sorgit després de la Segona Guerra Mundial i “reforçar” les institucions internacionals i fer-les més “efectives”. Només així, va dir, es poden afrontar els riscos i les amenaces actuals. El president francès va posar com a exemple d’un multilateralisme “fort” el bombardeig de Síria de fa deu dies com a represàlia pel presumpte atac químic del règim d’Al-Assad. Tot i així, va obviar que la intervenció amb el suport del Regne Unit no va obtenir l’aprovació del Consell de Seguretat de l’ONU. “Els Estats Units van inventar el multilateralisme. Vosaltres sou els que ara heu de preservar-lo i reinventar-lo”, va dir.

Macron també va defensar el lliure comerç i va advertir de les conseqüències d’una guerra comercial, com la pèrdua de llocs de treball. I va demanar als governs -també al de Trump sense anomenar-lo- dirimir les seves diferències a l’Organització Mundial del Comerç.

El president francès també va parlar d’un altre dels productes del multilateralisme: l’acord nuclear amb l’Iran firmat per les grans potències mundials i a “iniciativa dels Estats Units”. “No el podem abandonar com si res”, va dir, i va tornar a fer la mateixa proposta que li va fer el dia abans a Trump: negociar un “acord més ampli”, que respongui a les “legítimes preocupacions” respecte del primer, va dir, com les proves de míssils iranianes.

“L’Iran no ha de tenir mai l’arma nuclear [...], però aquesta política no ens pot portar a una guerra al Pròxim Orient. [...] No podem repetir els errors del passat”. Macron en la seva visita a Washington ha intentat convèncer Trump que no abandoni l’acord -un dels seus grans objectius, juntament amb la qüestió siriana i la dels aranzels comercials.

Defensa de l’acord del clima

En el seu discurs, el president francès també va tocar una altra de les seves desavinences amb Trump: l’Acord de París. “Hem de treballar juntament amb líders de negocis i comunitats locals per tornar a fer gran el nostre planeta”, va dir, adaptant l’eslògan electoral del president nord-americà. “No hi ha un planeta B”, va advertir, i va va instar els països a fer una suau transició cap a una economia que utilitzi energies netes. A més, Macron es va mostrar segur que “algun dia” els EUA tornaran a l’acord contra el canvi climàtic firmat a París el 2015 -Trump va decidir fer sortir els EUA del pacte a principis de la seva presidència-. La frase va rebre una gran ovació dels bancs demòcrates, mentre l’altra meitat de la cambra es mantenia asseguda. “No tenim cap altra opció que prevaler i junts prevaldrem”, va concloure.

Macron havia començat el discurs amb referències històriques a l’aliança del seu país amb els Estats Units i la seva lluita conjunta per “defensar els ideals universals de la llibertat i de la tolerància”. I es va atrevir a fer una petita broma sobre la bona relació amb Trump i el contacte físic i els nombrosos petons que es van fer. El líder francès va explicar que el seu bromance (l’acrònim anglès entre brother, germà, i romance, utilitzat aquests dies per la premsa nord-americana per descriure els lligams dels dos líders) té les arrels en l’abraçada amb petó de Benjamin Franklin i Voltaire quan es van trobar a París. “Us recorda alguna cosa”, va dir entre rialles.

L’Iran i la UE volen preservar l’acord

El president de l’Iran, Hassan Rouhani, va amenaçar ahir Donald Trump amb “greus conseqüències” si es trenca l’acord nuclear pactat. “Els dic als que són a la Casa Blanca que si no respecten els seus compromisos el govern iranià reaccionarà amb fermesa. L’Iran està preparat per a totes les situacions possibles”, va dir el líder suprem iranià. Poc després, un portaveu del seu govern advertia que l’Iran podria sortir de del Tractat de No Proliferació, que prohibeix les armes nuclears, en cas que s’anul·lés l’acord signat amb Teheran pels EUA, Alemanya, el Regne Unit, França, Rússia i la Xina. “És una de les tres opcions que estem considerant”, va dir el secretari del Consell Suprem de Seguretat l’Iran, Ali Shamkhani.

També des de la UE es va rebutjar la possibilitat d’esmenar o trencar l’acord nuclear amb l’Iran. L’alta representant d’Exteriors de la UE, Federica Mogherini, va demanar “preservar” l’acord, que “continua en marxa” i “està funcionat”. “No es tracta de renegociar l’acord, no és el que els presidents han discutit”, va dir.

stats