Publicitat
Publicitat

La crisi en Lugansk s'ha de resoldre en dos dies, segons el govern ucraïnès

Una cinquantena de persones abandonen l'edifici del Servei de Seguretat d'Ucraïna, ocupat per pro-russos des de diumenge

El ministre de l'Interior ucraïnès, Arsen Avákov, ha afirmat aquest dimecres que el conflicte a la ciutat oriental de Lugansk, on activistes pro-rrussos ocupen des de diumenge la seu del Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU), quedarà resolt, d'una o altra manera, en les pròximes 48 hores.

"La solució es troba en dos plans: primer, polític, i després, de força. Estic convençut que ambdues opcions són possibles", ha dit Avákov a la premsa abans d'una reunió del Gabinet de Ministres.

Ha recalcat que a aquells que estiguin disposats a dialogar se'ls oferirà diàleg i que "els marginals que volen enfrontament rebran una resposta de força de l'Estat ucraïnès".

"La solució a aquesta crisi es produirà dins les pròximes 48 hores", ha assenyalat Avákov, que ha recordat que en tres regions d'Ucraïna oriental, Lugansk, Khàrkiv i Donetsk, s'ha decretat el règim d'operació antiterrorista, de manera que les forces especials poden actuar en qualsevol moment.

56 persones abandonen els edificis de la SBU

Les autoritats ucraïneses han informat que 56 persones presumptament retingudes a la seu del SBU han abandonat aquest dijous l'edifici després de negociacions amb els activistes pro-russos que l'ocupen.

El SBU va denunciar ahir que els activistes pro-russos mantenien a unes 60 persones com a ostatges.

"Els ocupants de la seu van permetre entrar a diversos diputats", ha afegit la nota oficial, que no ha utilitzar la paraula " ostatges" per referir-se a les 56 persones que han abandonat, "sense armes", l'edifici.

Segons les autoritats ucraïneses, els activistes pro-russos es van fer amb les armes de l'armeria de la seu del SBU i van col·locar mines al seu interior.

El cap del Gabinet de la Presidència d'Ucraïna, Serguei Pashinski, ha advertit que el Govern farà servir la força si els ocupants dels edificis públics no els abandonen pacíficament.

"Si no trobem la manera d'arreglar la situació per la via pacífica, actuarem d'acord amb la llei antiterrorista i altres normes", va declarar ahir l'alt càrrec.

Per la seva banda, la Rada Suprema (Parlament) d'Ucraïna va aprovar la vigília una sèrie d'esmenes que endureixen les penes per delictes contra l'Estat i castiguen amb fins a quinze anys de presó o presidi perpetu les accions separatistes que condueixin a la mort de persones o tinguin conseqüències greus.