TRANSICIÓ VIOLENTA
Internacional 29/01/2013

L'oposició egípcia rebutja l'oferta de diàleg de Mursi

La principal coalició opositora considera que l'oferta de diàleg nacional de Mursi no és sincera i dóna suport a les mobilitzacions al carrer. No es veu sortida a l'onada de violència i inestabilitat a Egipte.

Ricard G. Samaranch
3 min
Policies antidisturbis colpegen un opositor durant els violents xocs que ahir es van repetir als voltants de la plaça Tahrir del Caire.

EL CAIREEl Front Nacional de Salvació, la plataforma que agrupa els principals partits i moviments de l'oposició egípcia, va rebutjar ahir la invitació al diàleg nacional feta pel president Mohammed Mursi. El rais havia fet l'oferta el dia anterior en un discurs televisiu, en què també va declarar l'estat d'emergència a les províncies de Port Saïd, Suez i Ismailia per contenir l'esclat violent que s'ha cobrat ja la vida de més de 50 persones des de divendres.

"No estem en contra de celebrar converses, però no fallarem al poble d'Egipte participant en un diàleg trampós", va declarar en una roda de premsa Mohamed elBaradei, un dels principals líders opositors. "Moltes errades han portat a aquesta situació. Les mesures de seguretat no resoldran la crisis actual, només ho farà una solució política", va advertir el premi Nobel de la pau.

El líders del Front van reiterar en roda de premsa que només s'asseuran a negociar amb Mursi si es compleixen una sèrie de condicions prèvies que no van fer públiques. En un comunicat anterior, la coalició havia presentat cinc demandes, entre les quals la cancel·lació de la nova i controvertida Constitució i la formació d'un govern d'unitat nacional.

En canvi, la majoria de partits islamistes, inclosos els ultraconservadors salafistes, sí que van mostrar-se disposats a prendre part en la reunió, convocada per ahir a les 6 de la tarda. Una prova més de la profunda divisió de l'escena política entorn de la posició sobre el rol de la religió en la vida pública.

La violència no s'atura

Mentre la política recuperava un cert protagonisme, ahir van continuar els xocs violents entre manifestants i policies al Caire, Suez i Islmailia, cosa que va deixar dos morts més. Segons va informar el diari Al Ahram , una de les víctimes era un vianant que es va veure atrapat a la plaça Tahrir en una ofensiva de l'exèrcit per dispersar els manifestants i va rebre una perdigonada al pit.

A Suez i Port Saïd milers de persones es van concentrar al vespre per desafiar el toc de queda ordenat per Mursi el dia anterior, que s'aplica de les nou del vespre a les sis del matí. A Ismailia n'hi havia centenars. El Consell de la Xura, la cambra alta del Parlament, va ratificar ahir la declaració d'emergència, un procediment necessari d'acord amb la nova Constitució per dotar l'exèrcit del dret a arrestar civils. En un intent per calmar els ànims, el general Ahmed Masfi, màxim responsable de les tropes desplegades a Port Saïd, va assegurar: "L'exèrcit no és aquí per lliurar una guerra contra el poble", sinó per "servir-lo".

Els esdeveniments dels últims dies, tant la violència com la polarització política, mostren que la transició egípcia està encallada en un bucle. Les forces islamistes, liderades pels Germans Musulmans, compten amb la força de les urnes i el control de les institucions, però són incapaces d'imposar la seva voluntat a una part important de la societat. Aquestes desavinences es tradueixen en polsos continus, ja sigui als carrers o als tribunals.

El grau de desconfiança entre govern i oposició és tan gran que ni tan sols són capaços de dialogar. Els partits laics temen que Mursi només els convoqui per fer-se una fotografia i transmetre a la ciutadania una falsa imatge de tarannà negociador. Els seus recels són justificats, ja que en anteriors reunions d'aquest tipus, els Germans Musulmans no han complert el que s'havia pactat. De fet, la setmana passada diversos partits laics menors es van retirar d'una ronda de "diàleg nacional" després que els islamistes no apliquessin al Consell de la Xura l'acord signat sobre la futura llei electoral.

stats