En breu
Internacional 27/03/2013

L'oposició ocupa el seient de Síria en la cimera de la Lliga Àrab

Ara
2 min
L'oposició ocupa  el seient de Síria en la cimera de la Lliga Àrab

Barcelona"Legitimitat reconeguda"

La Coalició Nacional Siriana, la principal aliança de l'oposició al règim de Damasc, va prendre ahir a Doha el seient del seu país en la XXIV Cimera de la Lliga Àrab, que té el conflicte sirià com a tema principal de l'agenda. El president de la reunió, l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, defensor d'una solució política per aturar la violència a Síria, va defensar que l'oposició es mereix aquest nivell de representativitat per haver obtingut "legitimitat popular al país i un ampli suport a l'estranger". Davant el seient sirià hi lluïa l'antiga bandera del país, recuperada per l'oposició per substituir l'actual. Amb aquest gest simbòlic, l'oposició pren el seient al règim sirià, que va ser suspès de la Lliga Àrab el novembre del 2011 per la repressió governamental de les protestes contra el règim de Baixar al-Assad.

Mouaz al-Khatib, el president de la Coalició, va revelar que ha demanat al secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, el desplegament de míssils Parrot al nord de Síria per protegir els civils. Sobre la suposada presència d'armes químiques en territori sirià, Al-Khatib va demanar un congrés nacional que decideixi com eliminar-les. L'ONU va anunciar precisament ahir que enviarà una missió al país per investigar si s'han utilitzat aquestes armes.

Una representació polèmica

La presència d'Al-Khatib a la cimera arriba enmig de disputes entre els representants de l'oposició siriana. El president de la Coalició va dimitir diumenge pels "intents d'alguns països de controlar la revolta", però l'oposició encara no ha acceptat la seva renúncia. Al-Khatib havia promès dimitir si es creuaven "línies vermelles". Tot i no especificar quines eren, va acusar la comunitat internacional de no protegir els civils sirians. Els analistes afegeixen, però, que Al-Khatib està preocupat per la influència d'islamistes i països com Qatar en la coalició opositora.

Segons l'esbós del comunicat final de la cimera, els caps d'estat i de govern àrabs demanaran avui que el Consell de Seguretat de l'ONU emeti una resolució obligatòria d'alto el foc, així com l'enviament de forces de pau internacionals al país i una conferència de diàleg nacional per la transició siriana.

stats