12/02/2013

Londres passa a l'ofensiva a Escòcia

3 min
DEBAT INDEPENDENTISTA Una mobilització a Edimburg l'any passat per reclamar el final de la dependència de Londres, que es decidirà en un referèndum previst per a la tardor del 2014. El debat entre el govern britànic i l'escocès s'ha encès amb la publicació dels primers informes oficials sobre les conseqüències de sortir del Regne Unit.

Barcelona.El govern britànic va passar ahir a l'ofensiva i va començar a publicar una sèrie d'informes jurídics que té en cartera sobre les conseqüències que tindria que Escòcia se separés del Regne Unit en el referèndum previst per a la tardor del 2014. La principal conclusió -i la de més impacte- és que si Escòcia aconsegueix la independència serà "plenament un nou estat" i el Regne Unit que en resulti -amb Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord- "continuarà com abans i retindrà els drets i les obligacions que té actualment", segons l'opinió encarregada per l'executiu de Londres.

La principal conseqüència d'aquesta visió, elaborada per un expert de la Universitat de Cambridge i un de la Universitat d'Edimburg, és que, en l'escena internacional, la pertinença del Regne Unit en organitzacions com la UE, l'OTAN, l'FMI, el G-8, el G-20 i altres tractats entre estats quedarà tal com està. En canvi, segons aquest informe, si Escòcia esdevé independent haurà de negociar la seva pertinença a la UE i a altres "milers de tractats internacionals" que estan en vigor al Regne Unit.

L'argumentari del govern britànic per concloure que Londres serà l'únic hereu de les actuals obligacions internacionals -les que té ara amb Escòcia a dins- són els precedents de la creació de l'estat d'Irlanda i el trencament de la Unió Soviètica, així com el fet que el Regne Unit conservarà el 92% de la població i el 68% del territori. "El més probable és que altres estats reconeguin la continuïtat del Regne Unit com la mateixa entitat legal d'abans de la independència escocesa", diu l'informe dels dos experts en dret internacional.

"El que aquesta opinió legal deixa clar és que, legalment i constitucionalment, deixar el Regne Unit podria tenir greus repercussions que ens afectarien a tots", va assegurar ahir el secretari d'estat per Escòcia del govern britànic, Michael Moore. "La independència posaria punt final a l'autonomia que ens fa forts i ens fa sentir orgullosos de la nostra nació", va alertar Moore.

La qüestió de la pertinença a la Unió Europea és una de les més delicades a Escòcia, ja que si bé en un primer moment el govern d'Edimburg va assegurar que el nou estat quedaria "automàticament" dins la UE, amb el temps va haver de reconèixer que no tenia una base jurídica sòlida per fer aquesta afirmació. "No hi ha cap provisió específica en els tractats de la UE sobre aquesta qüestió i per tant no hi ha cap raó per pensar que Escòcia serà autoritzada a accedir-hi sense alguna mena de procés d'adhesió", va assegurar ahir Lord Jim Wallace, actual advocat general per Escòcia del govern britànic, un liberal que va ser vice primer ministre escocès.

Reacció del govern d'Edimburg

El govern d'Edimburg va reaccionar amb duresa a la publicació de l'informe. "L'argument que el Regne Unit mantindrà tots els drets i una Escòcia independent no en tindrà cap mostra una actitud colonial i desmunta la idea que Londres vol mantenir un tracte d'igual a igual amb nosaltres", va sentenciar ahir la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. "L'estatus d'Escòcia i la resta del Regne Unit després d'un sí al referèndum i abans que siguem independents no el determinaran les lleis, sinó les negociacions i els acords", va assegurar la número dos del govern escocès, que té previst publicar el seu argumentari principal favorable a la independència cap a final d'any.

"Les pel·lícules de por han estat sempre al centre de la campanya del no a la independència d'Escòcia", recorda a l'ARA Stephen Noon, un dels ideòlegs de la plataforma ciutadana pel sí. "L'any 1999 ja es va filtrar un document intern del Partit Laborista on es deia que, per guanyar, calia provocar por al poble escocès", assegura Noon.

stats