Internacional 26/06/2013

La primera ministra australiana abandona el càrrec en perdre la votació interna del Partit Laborista

L'ex primer ministre Kevin Rudd venç Julia Gillard i torna a ser cap de govern. El partit confia que el canvi de lideratge millori les enquestes per les eleccions generals del setembre

Agències
2 min

BarcelonaEl Partit Laborista Australià ha escollit l'ex primer ministre australià, Kevin Rudd, per afrontar les properes eleccions a Austràlia. Rudd torna al capdavant dels laboristes tres anys després de ser desbancat per Julia Gillard, primera ministra del país.

La decisió del Partit Laborista intenta recuperar el terreny perdut que li donen les enquestes de cara a les eleccions del proper 14 de setembre, que preveuen una possible caiguda de fins a 35 diputats. Això podria donar la majoria al partit conservador en un parlament de 150 seients.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Rudd s'ha imposat amb 57 vots davant els 45 de la seva rival, la fins ara primera ministra del país, Julia Gillard, que el 2010 es va convertir en la primera dona en ser cap de govern d'Austràlia després de derrotar el mateix Rudd.

Després dels resultats, Gillard ha anunciat que renuncia a ser la cap de l'executiu. El pas següent és que Ruud juri com a primer ministre davant la governadora general d'Austràlia, Quentin Bryce, encara que per això ha d'assegurar que compta amb la majoria de suport dels escons al Parlament.

La primera ministra australiana i fins ara líder dels laboristes ha anunciat també que deixarà d'ocupar un seient al parlament després d'haver perdut les primàries. “Estic molt orgullosa pel que ha aconseguit aquest govern i que perdurarà durant molt temps”, ha dit Gillard.

Kevin Rudd ja havia estat primer ministre del país del 2007 al 2010, any en què va haver de deixar el càrrec després de les tensions amb el sector miner del país. Rudd va proposar una reducció de les emissions de gas contaminants i un impost sobre les activitats mineres que perjudicava a milers d'accionistes i fons de pensions.

Tot i el seu compromís amb la política -té fama de dormir només tres hores al dia- també va perdre el seu suport dins del partit degut al seu fort caràcter, arribant a ser catalogat per la premsa australiana com “Doctor Mort”. Rudd assegura ara ser un home nou i proposa un estil de govern descentralitzat i un to personal més conciliador.

Gillard ha tingut dificultats per guanyar-se el suport de la societat tot i el creixement econòmic, el baix índex d'atur i els baixos tipus d'interès en el moment en què altres països desenvolupats estan afectats per la crisi.

Gillard també havia impulsat altres reformes socials com invertir diners a les escoles i permetre que la gent més necessitada tingués més serveis gratuïts. Tot i això, les seves iniciatives no han acabat de tenir el suport que s'esperava en les darreres enquestes publicades.

Els Laboristes, que governen a Austràlia amb el suport dels verds i un grup d'independents, van introduir una taxa sobre el carbó en contradicció amb el que havia dit abans de guanyar les eleccions del 2010.

stats