INESTABILITAT A ATENES
Internacional 22/06/2013

L'esquerra moderada abandona la coalició de govern a Grècia

Samaràs evita les eleccions i acorda un bipartit amb el Pasok

Cristina Mas
2 min

Barcelona.Grècia va estrenar ahir el cinquè govern dels últims quatre anys. El soci petit de la coalició tripartida, Esquerra Democràtica (Dimar), va anunciar que retirava els seus dos ministres i els viceministres de l'executiu, i matisava que donarà suport parlamentari puntual a l'executiu. El desencadenant de la crisi ha estat l'onada de protestes contra el tancament per decret de la televisió pública ERT, que el govern va anunciar per sorpresa la setmana passada.

Grècia queda en mans dels dos grans partits que han governat des del final de la Junta Militar, el 1974: els conservadors de Nova Democràcia i els socialdemòcrates del Pasok. L'estabilitat de l'ara bipartit és, però, precària: tindrà 153 diputats en un Parlament de 300, sense comptar amb els vots de Dimar i de dos diputats escindits de Nova Democràcia que intenten fer mèrits per tornar al partit mare.

El Pasok volia evitar a qualsevol preu precipitar el país cap a les eleccions anticipades, quan els sondejos no li donen més del 7% de vots, per darrere fins i tot dels neonazis d'Alba Daurada. "Abans que suïcidar-se era millor amputar", comentava amb ironia Theodora Oikonomides, una coneguda blogaire grega.

"El Pasok probablement ocuparà més ministeris", explicava ahir a l'ARA Spyros Efstathopoulos, ex secretari general d'indústria de Nova Democràcia. "Però amb la crisi Samaràs ha sortit reforçat, perquè ha demostrat que pot aguantar les pressions". Dimarts el primer ministre Andonis Samaràs i el cap de files dels socialistes, Evànguelos Venizelos, es repartiran les carteres.

No queda gens clar quin és el futur de l'ERT, quan els treballadors de la cadena continuen ocupant les instal·lacions i mantenen les emissions a través d'internet i per satèl·lit. El Consell d'Estat va ordenar recuperar el senyal però les pantalles continuen en negre. L'última oferta de Samaràs als socis havia estat tornar a contractar de manera temporal 2.000 dels gairebé 2.700 treballadors acomiadats de la cadena, fins que el nou ens que l'ha de substituir sigui operatiu.

La troica exigeix a Atenes retallar 2.000 funcionaris aquest juny per complir els objectius del pla de rescat. La pregunta és d'on sortiran aquests acomiadaments.

stats