RESULTAT DE LES PRIMÀRIES
Internacional 26/11/2012

L'esquerra italiana, dividida

Itàlia s'haurà d'esperar a saber el candidat del centreesquerra per a les eleccions del 2013. Dues generacions del Partit Demòcrata s'enfrontaran diumenge que ve en la segona volta de les primàries.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
VOTAR EL SUCCESSOR DE MARIO MONTI Italians fent cua ahir a Roma per votar en les primàries del Partit Demòcrata. La participació va ser alta en els primers comicis per escollir el candidat a primer ministre de la formació de centreesquerra que estaven oberts a tots els ciutadans. Només calia ser més gran de 18 anys, residir des de fa temps a Itàlia, registrar-se i pagar 2 euros.

BARCELONATotes les enquestes els situen com la força majoritària en les eleccions per succeir el primer ministre, Mario Monti, però la cara que liderarà l'ascens del centreesquerra a Itàlia encara no està decidida. El partit majoritari de la coalició progressista al govern, el Partit Demòcrata (PD), va viure ahir unes primàries històriques que van acabar amb la necessitat d'una segona volta. La divisió s'ha posat de manifest amb l'ascens d'un candidat que vol refundar el partit i acollir les bases més joves decebudes davant d'una formació estancada en la recerca d'alternatives per solucionar la crisi: Matteo Renzi.

Així doncs, el PD està partit en dos fins diumenge, quan se celebrarà la segona volta de les primeres primàries que s'han obert a tots els italians i que en van portar més de 3,6 milions a les urnes, tot i que havien de registrar-se prèviament i pagar dos euros en concepte de costos de gestió i organització.

S'enfrontaran el garant de l' establishment del partit i representant de la vella guàrdia comunista, el secretari general del PD, Pier Luigi Bersani, i la revelació d'aquests comicis, Matteo Renzi, el jove alcalde de Florència, que ha mobilitzat l'electorat de tot el país amb una campanya molt emmillarada en la d'Obama.

Bersani ja va avançar ahir que "seria molt difícil una victòria en la primera volta", però de cara al dia 2 de desembre espera imposar-se sumant els vots dels electors més moderats que ahir van donar suport al governador de la regió meridional de la Pulla, Nicki Vendola, més partidari de la suma de les formacions moderades i progressistes per encapçalar el govern d'Itàlia.

Més enllà dels resultats, però, la celebració de primàries a Itàlia ha suposat recuperar l'efervescència política en un país desencisat amb totes les formacions després que Brussel·les forcés la dimissió de Silvio Berlusconi i col·loqués el tecnòcrata Mario Monti per sanejar els comptes i l'administració.

Segons un sondeig difós divendres, el PD seria la força més votada en les eleccions previstes per a l'abril o el març del 2013. Els favorits en la cita, a més, tenen el suport del president italià, Giorgio Napolitano, que va assegurar la setmana passada que el tecnòcrata Monti no pot renovar mandat, tal com pretenen alguns partits de centre, perquè és un senador vitalici.

El PD ha fet bandera de la situació anòmala d'Itàlia d'ençà que Monti va arribar al poder i de la necessitat de tenir un govern escollit democràticament pels italians.

El caos dels adversaris

Mentre que l'esquerra italiana ja escalfa motors de cara a les generals, la dreta de Silvio Berlusconi viu immersa en una gran pugna interna d'ençà que el Cavaliere va dir que renunciava a presentar-se i el secretari general del Poble de la Llibertat (PdL), Angelino Alfano, va convocar primàries per al 16 de desembre.

Però en una nova declaració confusa, Berlusconi va dir la setmana passada que encara no havia pres una última decisió i Alfano va deixar caure que si fos així no caldria celebrar primàries.

La qüestió és que el PdL ha perdut més de la meitat d'intenció de vot d'ençà que el Cavaliere va ser forçat a retirar-se el novembre del 2012. Al caos intern cal sumar-hi els escàndols a la Lliga Nord, sòcia habitual dels governs berlusconians.

stats