CRISI DEL DEUTE
Internacional 27/04/2012

L'austeritat i la corrupció amenacen el govern txec

Les retallades també passen factura al govern txec. L'executiu de Petr Necas afronta avui un vot de confiança després que es dissolgués la seva coalició. Necas busca qualsevol suport per seguir governant.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
En una protesta inèdita des de la caiguda del Mur, 90.000 txecs van inundar dissabte Praga contra les retallades i la corrupció.

BARCELONA.El govern txec lluita contra rellotge per evitar que li passi el mateix que a l'executiu holandès. La desintegració del soci petit d'una coalició formada per tres partits ha forçat el primer ministre, el conservador Petr Necas, a buscar nous aliats per seguir governant. El vot de confiança que afronta avui amb esperances de continuar les polítiques de privatització i d'austeritat que li imposa Brussel·les determinarà el seu futur. Si bé dilluns Necas va dir que convocaria eleccions si no arribava a la majoria que ostentava fins ara, en quatre dies el partit conservador ha passat a acceptar qualsevol suport per evitar-ho.

"Farà el que sigui per sobreviure", explicava ahir per telèfon des de Praga Vít Dostál, investigador principal de l'Institut per a l'Anàlisi Social i Econòmica, un dels principals think tanks de la República Txeca. "Primer va prometre eleccions per al juny, però ara negocia amb els diputats independents, fins i tot els que el seu propi partit havia repudiat i estant tacats per escàndols de corrupció, com l'alcalde de Praga".

Manifestacions inèdites

Justament és la corrupció -sumada a unes polítiques d'austeritat que espremen una població amb un 8,9% d'atur i un creixement mínim- el que va portar més de 90.000 txecs al carrer el cap de setmana. En una manifestació sense precedents des de la caiguda del comunisme, els txecs van inundar el centre de Praga per denunciar els suborns que han trencat la coalició governamental.

El detonant de la dissolució de l'executiu ha estat la vice primera ministra Karolína Peake, que va dimitir la setmana passada del partit Afers Públics (VV) -el soci petit de la coalició- i va endur-se vuit dels seus diputats. Peake buscava així desentendre's de l'escàndol de corrupció que ha assolat la formació, després que es condemnés a tres anys de presó el seu líder per tràfic d'influències.

Segons les últimes informacions aparegudes a la premsa txeca, està previst que el govern superi avui la moció, encara que sigui per la mínima. Els txecs es pregunten ara, però, si aquesta fórmula és democràtica. "En teoria no és anticonstitucional, però aquesta decisió passarà factura a la coalició conservadora", explicava al diari Prague Post l'analista polític Jirí Pehe. "No hi ha cap dubte que això portarà a més mobilitzacions", afegia Milan Znoj, professor de polítiques a la Universitat Charles. "Fa l'efecte que volen governar sigui com sigui".

stats