Iran
Internacional 03/08/2013

L'aiatol·là Khamenei ratifica Hasan Rohani com a president de l'Iran

Un dia abans de la presa de possessió, el líder suprem de la República Islàmica ha donat el seu vist-i-plau en una cerimònia al substitut d'Ahmadinejad

Agències
2 min

TeheranEl president electe de l'Iran, el clergue xiïta moderat Hasan Rohani, ha estat ratificat aquest dissabte en el càrrec pel líder suprem de la República Islàmica, l'aiatol·là Alí Khamenei, en una cerimònia prèvia a la presa de possessió demà davant el Parlament.

El president sortint, Mahmud Ahmadinejad, que deixa el càrrec després d'esgotar els dos mandats de quatre anys permesos per la constitució, també era present en l'acte. Els caps del Parlament i del poder legislatiu, els germans Ali i Sadeq Amoli Lariyani també hi eren.

Rohani es converteix en president de l'Iran després d'haver guanyat, amb el suport dels reformistes del règim islàmic, les eleccions del passat 14 de juny, en les quals va obtenir més del 50% dels vots davant cinc oponents, quatre d'ells ultraconservadors islàmics i un tecnòcrata.

"Israel és una ferida que cal eliminar"

Divendres, l'agència de notícies estatal ISNA va citar Rohaní dient: "El règim sionista és una ferida que ha estat en el cos del món musulmà durant molts anys i cal eliminar-la". La declaració va encendre els ànims d'Israel, però moments més tard, la televisió estatal per satèl·lit, Press TV, va emetre unes imatges que mostraven el nou president iranià parlant amb periodistes on feia una declaració diferent: "En la nostra regió hi ha hagut una ferida en el cos del món musulmà sota l'ombra de l'ocupació de la terra santa de Palestina".

Tot i la correcció, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir que "la vertadera cara de Rohani s'ha revelat més aviat del que esperàvem. Encara que s'afanyin en negar les seves paraules, això és el que pensa l'home i aquest és el pla d'acció del règim iranià".

stats