Publicitat
Publicitat

Lagarde parla de "primavera" econòmica i adverteix contra el proteccionisme

La directora del Fons Monetari Internacional (FMI) afirma que espera cooperar amb el govern de Donald Trump per "millorar el sistema de comerç global".

"La primavera està a l'aire i també a l'economia". Així, la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha subratllat la millora de l'economia global després de sis anys d'un creixement feble i ha advertit de polítiques proteccionistes que podrien perjudicar aquesta revitalització econòmica.

" Necessitem mesures que mantinguin aquesta progressió i garanteixin un creixement més repartit " , ha assegurat la ex ministra d'economia francesa en la seva tradicional roda de premsa a l a reunió de primavera del Fons. La institució financera va elevar dimarts la seva previsió de creixement mundial per al 2017 fins el 3,5% i va mantenir el de 3,6% per al 2018. I espera que aquesta tendència "segueixi a mitjà termini".

Lagarde ha assenyalat que el comerç "és un dels principals motors del creixement" i "un pilar per la prosperitat" i, per això, cal "eliminar obstacles al comerç i a les finances internacionals". A més, ha instat a "no recórrer a mesures proteccionistes".

La directora de l'organisme mundial, amb seu a Washington, ha admès que hi ha "un  clar marge de maniobra" per millorar el sistema de comerç global"."Però s'ha de fer de forma cooperativa", ha dit i ha recordat que tots els membres del FMI creuen en un comerç lliure i just.

Cooperar amb Trump

Aquesta reunió del Fons és l a primera des de que el magnat de la immobiliària Donald Trump va arribar a la Casa Blanca. El president nord-americà ha defensat un nacionalisme econòmic i estudia diverses mesures proteccionistes. De fet, avui, té previst signar un memoràndum per reviure una llei de 1962 que li permetrà imposar restriccions a les importacions per motius de seguretat nacional.

Lagarde s'ha mostrat convençuda que el FMI cooperarà amb el govern nord-americà per millorar el sistema financer i de comerç global.

Davant les advertències del Fons i altres països, com la Xina, al govern de Trump per les seves propostes proteccionistes, el secretari de Comerç nord-americà, Wilbur Ross, ha afirmat que tot plegat és "una estupidesa". "Ells (Europa, Japó i Xina) parlen de lliure comerç, però de fet practiquen el proteccionisme. I cada vegada que fem alguna cosa per defensar-nos, fins i tot contra les poques obligacions que tenen, en diuen proteccionisme. És una estupidesa", ha explicat Ross en una entrevista amb el diari Financial Times dimarts.

 

2018 anàlisi