Publicitat
Publicitat

L'OTAN desplegarà recursos per terra, mar i aire

Els efectius se situaran en els països bàltics i el Mediterrani

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha anunciat aquest dimecres el reforç "immediat" de la defensa col·lectiva dels membres de l'Aliança amb el desplegament de recursos per "terra, mar i aire" en els països de l'est d'Europa, davant la crisi ucraïnesa.

"Hi haurà més avions a l'aire, més vaixells a l'aigua i més disposició a terra", ha dit Rasmussen en una roda de premsa després d'una reunió del Consell de l'Atlàntic Nord, alhora que ha afirmat que "una solució política és l'única sortida" a aquesta crisi.

El Consell de l'Atlàntic Nord, compost pels ambaixadors dels 28 aliats, ha acordat aquest dimecres un conjunt de mesures per mostrar la "solidaritat" entre ells i enfortir la seva defensa col·lectiva, sobre la base de les recomanacions preparades pel comandant suprem de l'OTAN a Europa, el general nord-americà Philip Breedlove.

Desplegament als països bàltics i el Mediterrani

Rasmussen ha explicat que aquestes mesures militars inclouran més sortides de les patrulles aèries aliades sobre els països bàltics i el desplegament de vaixells al mar Bàltic i l'est de la Mediterrània, així com en altres llocs, si cal.

També ha assenyalat que personal militar de les nacions aliades "serà desplegat per reforçar la nostra disposició, entrenament i exercicis", i que els plans de defensa de l'Aliança seran "revisats i reforçats".

"Començarem a implementar aquestes mesures immediatament", ha dit Rasmussen, que ha afegit que "si cal, en les properes setmanes i mesos en seguiran més". El polític danès ha indicat que aquestes decisions van en favor de "la defensa, la dissuasió i la reducció de la tensió".

Ha considerat que estan "completament en línia amb els nostres compromisos internacionals" i envien el "clar missatge" que l'OTAN "protegirà cada aliat i defensarà de qualsevol amenaça la nostra seguretat fonamental".

En el pròxims dies es desplegaran els efectius

Rasmussen ha dit que en qüestió de "dies" podrien començar els primers desplegaments, en funció de les consideracions pràctiques, però rebutja "entrar en detalls operacionals" sobre el nombre d'efectius. "El que puc dir és que en desplegarem prous per reforçar la nostra disposició i per preparar-nos per si en calen més", ha argumentat.

Preguntat per la possibilitat d'instaurar bases als països bàltics, Rasmussen ha dit que "no hem pres avui decisions sobre aquestes instal·lacions".

Sobre l'oferiment d'avions per part d'Holanda per reforçar la defensa col·lectiva, ha indicat que "alguns aliats vindran amb contribucions concretes" i s'ha mostrat convençut que "en seguiran més".

Rasmussen ha insistit que els "passos militars" presos són "necessaris per garantir una defensa col·lectiva i una dissuasió eficaç". Tot i així, l'OTAN espera que la reunió que demà a Ginebra entre els caps de la diplomàcia de Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la Unió Europea aplani el camí per a una solució pacífica i política a la crisi".

"Demanem a Rússia que sigui part de la solució. Que deixi de desestabilitzar Ucraïna, retiri les seves tropes de les fronteres i deixi clar que no dóna suport a les accions violentes de milícies separatistes pro-russes armades", ha assenyalat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF