PRÒXIM ORIENT
Internacional 03/11/2012

L'ONU acusa els rebels sirians de cometre crims de guerra

N. Cumming / R. Gladstone
2 min
L'ONU acusa els rebels sirians de cometre crims de guerra

THE NEW YORK TIMES / GINEBRALes Nacions Unides van assegurar ahir que un vídeo penjat a internet en què es mostren suposats combatents rebels sirians armats amb rifles donant cops de peu i executant un grup de soldats o milicians del règim sirià, si es verifica, és una evidència que estan cometent crims de guerra i es podria perseguir els autors de l'acció.

"Sembla, amb tota probabilitat, que és un crim de guerra, un altre", va assegurar Rupert Colville, portaveu de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides pels Drets Humans, des de Ginebra, on té la seu aquesta organització.

Els investigadors de l'ONU ja han recopilat evidències de crims de guerra i contra la humanitat per part de les forces tant governamentals com rebels, que podrien ser l'origen d'una persecució dels responsables per tribunals nacionals o internacionals, segons Colville. I el nou vídeo, si resulta ser autèntic, podria ser una part més d'aquesta evidència.

"Ningú quedarà impune, els ajustaments de comptes s'han d'aturar", va dir Rupert Colville. A les seves declaracions s'hi sumen anàlisis semblants que van fer dijous, quan el vídeo va començar a circular, diverses organitzacions de drets humans que també hi van observar evidències de crims contra de guerra i altres indicacions que totes dues parts cometen cada cop més atrocitats.

El vídeo, que no s'ha pogut autentificar de manera independent, sembla que s'hauria filmat a la ciutat de Saraqeb, a la província d'Idlib, al nord de Síria, que ha estat escena de combats brutals entre les tropes del règim i els rebels al llarg dels últims 20 mesos.

Al vídeo es mostren 10 presoners que són forçats pels seus captors a estirar-se l'un al costat de l'altre -o a sobre- dins del que sembla una estructura enrunada que podria haver estat un punt de control militar. Els combatents rebels, dels quals no se sap del cert quina és l'afiliació i són difícils d'identificar, criden "Déu és gran" mentre donen puntades de peu i maltracten els presoners. Aleshores, obren foc.

Condemna internacional

"Aquestes imatges xocants parlen de potencials crims de guerra que s'estan cometent i demostren un menyspreu total pel dret internacional humanitari del grup armat en qüestió", va assegurar Ann Harrison, vicedirectora del programa pel Pròxim Orient i el nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional. Harrison va concloure: "Continuarem investigant l'incident i un cop més reclamem a totes les parts que respectin les lleis de guerra i evitin tortures, maltractaments i assassinats de presoners".

Mentre que la major part del vídeo i altres evidències que sorgeixen de Síria han mostrat les atrocitats governamentals contra civils, cada cop hi ha hagut més casos d'abusos contra les forces del règim i els seus simpatitzants. El juliol passat uns vídeos penjats a YouTube van mostrar un grup de rebels a la ciutat d'Alep executant i disparant membres d'una família benestant que tenia relació directa amb el president sirià, Baixar al-Assad. Les víctimes van morir enmig d'una pluja de bales de 45 segons després de ser forçats a seure davant uns dibuixos de Mickey Mouse i Bob Esponja pintats al pati d'una escola en un barri d'aquesta ciutat.

stats