CIMERA INTERNACIONAL
Internacional 30/03/2013

El tractat sobre comerç d'armes haurà d'esperar una setmana més

L'Iran, Corea del Nord i Síria compliquen l'aprovació de l'acord de l'ONU

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLes Nacions Unides van patir dijous a la nit un nou revés en el seu intent històric de regular el comerç d'armes convencionals al món. Si al juliol Rússia, els Estats Units i la Xina van ser els que van impedir el consens pel tractat, aquest cop ha estat l'oposició d'uns altres tres països: l'Iran, Corea del Nord i Síria.

El fracàs de les negociacions, però, només suposa un escull salvable, ja que s'espera que l'Assemblea General de l'ONU aprovi el tractat sobre el comerç d'armes amb una gran majoria la setmana que ve. Després d'aquest pas, només caldrà que 50 dels 193 estats membres el ratifiquin perquè entri en vigor. "Estem decebuts -va dir Juan Manuel Gómez Robledo, el cap de la delegació de Mèxic a l'ONU-, però és una qüestió de dies, ja que aquesta conferència ha demostrat que la immensa majoria vol adoptar el tractat".

El nou tractat estableix per primer cop normes internacionals per a la compra i venda d'armes convencionals, tant les pesants (tancs, vaixells o avions militars) com les lleugeres (pistoles, metralladores o rifles d'assalt). A més, vincula aquest comerç al respecte als drets humans i a la prevenció de crims de guerra i genocidis.

Evitar conflictes com el de Síria

La Coalició Armes Sota Control, que aplega més d'un centenar d'organitzacions no governamentals, considera aquest tractat essencial per aturar la proliferació il·lícita d'armes que alimenta conflictes arreu del món i causa la mort de centenars de milers de persones cada any. "No s'hauria de permetre que països com l'Iran, Síria i Corea del Nord dictin a la resta del món com s'ha de regular la venda d'armes", va afirmar la portaveu de la coalició, Anna Macdonald.

L'oposició d'aquests països va caure com una galleda d'aigua freda entre els defensors del tractat, que esperaven obtenir una aprovació unànime després de més de 15 anys de complicades negociacions. Tot i així, pel director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans, el procés per a la regulació "no té marxa enrere". "Malgrat el fracàs de la conferència, el tractat s'aprovarà i representarà un canvi important per al control d'armes", conclou Armadans, que va viatjar a Nova York per seguir les negociacions.

Tant l'Iran i Corea del Nord -embargats pels seus programes nuclears- com Síria van dir que s'oposen al tractat perquè perjudica el dret a la legítima defensa dels estats i nacions ocupades -en referència a Palestina-, beneficia els grans exportadors d'armes i no especifica la prohibició de venda d'armes a organitzacions que cometin agressions.

L'ambaixador de Síria a l'ONU, Baixar Jaafari, va assegurar que el seu país és "el millor exemple del patiment que causa el sagnant comerç d'armes que dóna suport als terroristes". El règim sirià s'oposa al tractat perquè creu que posa en perill la legalitat de les transferències d'armes de països com l'Iran i Rússia a Damasc, ja que el país fa més de dos anys que viu una guerra civil.

Malgrat el bloqueig d'aquests països, el tractat té el suport dels grans exportadors d'armes, entre ells els Estats Units. Durant anys, la primera potència mundial es va mostrar en contra de qualsevol tipus de regulació, però va canviar la seva posició després de l'elecció del president Barack Obama. Tot i així, l'estiu passat, en plena campanya electoral i sota les pressions de l'Associació Nacional del Rifle, va plantejar objeccions al tractat que van forçar l'ajornament de les negociacions.

L'acord internacional per regular el comerç d'armes és un pas endavant, però els canvis introduïts en els últims mesos per aconseguir l'aprovació dels Estats Units -i també de la Xina i Rússia- han diluït el text final. Els defensors del tractat assenyalen que hi ha llacunes jurídiques que impedeixen garantir la protecció de tots els drets humans a l'hora de permetre una compravenda d'armes. D'altra banda, no s'especifica una llista clara del tipus d'armes convencionals. "No és un tractat perfecte, però no hem esperat mai un tractat perfecte", va dir Scott Stedjan, el portaveu d'Oxfam Amèrica.

stats