Internacional 10/04/2014

L'ONU aprova el desplegament d'una missió de pau a la República Centreafricana

El conflicte ha propiciat més de 760.000 desplaçats interns i més de 300.000 refugiats

Efe
2 min
Un avió militar aterra en un camp de desplaçats situat a l'aeroport internacional de Bangui, la capital del país. / REUTERS

Nova YorkEl Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat aquest dijous per unanimitat una resolució que autoritza el desplegament d'una missió de pau de 11.800 militars i policies a la República Centreafricana.

La resolució preveu destacar una força de manteniment de la pau de 10.000 soldats i 1.800 policies per intentar estabilitzar el país, que des del mes de desembre viu submergit en un espiral de violència, protagonitzat per milícies musulmanes, partidàries de l'ex-grup rebel Séléka, i cristianes, les denominades "Anti-Balaka".

La proposta de la resolució ha estat presentada pel govern francès i, després de ser aprovada, l'ambaixador d'aquest país a l'ONU, Gérard Araud, ha afirmat que la qüestió clau ara és "portar els soldats al teatre d'operacions com més aviat millor".

L'ONU dirigirà les forces de pacificació que ja són al país

La República Centreafricana té actualment una missió de la Unió Africana (Misca), reforçada per uns 2.000 soldats francesos, mentre que la Unió Europea ha començat a traslladar un contingent de 850 persones.

El 15 de setembre, la missió africana traspassarà l'autoritat de l'operació a l'ONU, que hi serà un per un període inicial d'un any fins al 30 d'abril del 2015.

L'ambaixadora nord-americana, Samantha Power, argumenta que l'enviament d'aquesta missió "és un pas important " per posar fi a les atrocitats i als abusos dels drets humans. Power, que aquest mateix matí ha tornat d'un viatge per la República Centreafricana, ha afirmat que ha pogut comprovar de primera mà "la urgència crítica" d'augmentar la seguretat al país.

Segons la resolució, el conflicte ha propiciat 760.000 desplaçats interns i més de 300.000 refugiats (molts d'ells musulmans) en estats veïns, que al seu torn ha causat problemes en països com el Txad, el Camerun o la República Democràtica del Congo.

stats