GUERRES BALCÀNIQUES
Internacional 17/11/2012

L'Haia absol dos generals croats condemnats per neteja ètnica

La credibilitat del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia ha quedat qüestionada. Ahir va revocar una sentència dictada l'any passat contra dos generals croats condemnats a presó.

Marc Vidal
3 min
Veterans de la guerra de la independència de Croàcia van celebrar, amb desenes de milers de croats, l'alliberament de dos generals croats.

BARCELONA.Zagreb va ser ahir una festa. Amb crits de "victòria! victòria!", lluint vestits militars, rosaris i banderes croates, desenes de milers de persones es van aplegar al centre de la capital per celebrar l'absolució dels generals de l'exèrcit croat Ante Gotovina i Mladen Markac.

Tots dos havien estat jutjats i condemnats per crims de guerra i contra la humanitat en relació amb la persecució de serbis a la regió de la Krajina el 1995 durant la guerra de la independència de Croàcia. Però ahir la justícia internacional va estimar el recurs que van presentar els dos acusats i els va retirar tots els càrrecs. I així, ja en llibertat, van emprendre el camí de tornada a casa.

A l'aeroport de Zagreb, on a primera hora de la tarda va aterrar l'avió oficial procedent de l'Haia amb Gotovina i Markac, els dos generals van ser rebuts amb tots els honors -catifa vermella inclosa- pel primer ministre croat, Zoran Milanovic.

Posteriorment es van unir a la festa en honor seu que es vivia al centre de Zagreb: "Estem tan feliços de ser aquí avui. És una victòria conjunta. La guerra és ara història i hem de mirar el futur", va assegurar Gotovina -considerat un heroi nacional al seu país- davant la multitud.

Gotovina i Markac van ser condemnats en primera instància a 24 i 18 anys de presó respectivament l'any passat, però, després d'estudiar la seva petició d'apel·lació, els jutges van concloure ahir que no hi havia proves definitives "que s'haguessin comès atacs il·legals a la Krajina", que no es podia afirmar que les accions ordenades per Gotovina i Markac fossin "il·legals" i que tampoc no es podia concloure que existís una "empresa criminal comuna per eliminar la població sèrbia per la força" en aquesta regió.

L'estimació del recurs i la sortida en llibertat de Gotovina -detingut a Tenerife i transferit a l'Haia el 2005- i Markac -en mans del tribunal des del 2004- és el revés més important que ha patit el Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia des de la seva creació fa dues dècades per jutjar els crims comesos durant les guerres balcàniques.

Aquesta ha estat una feina no exempta de crítiques -especialment a Sèrbia- pel biaix d'algunes de les sentències que majoritàriament ha condemnat criminals de guerra serbis. "El tribunal ha fet evident que té decidit de fa temps qui va ser l'agressor. Amb la decisió d'ahir, cap general croat que va lluitar a Croàcia ha estat sentenciat", va afirmar des de Zagreb a l'agència Reuters el politòleg Zeljko Trkanjec.

Belgrad posa el crit al cel

"Queda clar que el tribunal ha optat per una decisió política, no per un pronunciament legal. La decisió no contribueix a l'estabilització de la situació a la regió i obrirà velles ferides", va assegurar ahir el president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, que va ser aliat polític de Slobodan Milosevic l'any 1999.

A Belgrad, el malestar provocat per l'absolució dels dos generals croats es va fer evident amb l'anunci que la cooperació amb la justícia internacional serà des d'ara només "tècnica" i la suspensió de la seva participació en una conferència que el tribunal de l'Haia té previst celebrar la setmana que ve a la capital sèrbia.

A l'altra banda, l'absolució dels dos generals ha alleujat els croats que afronten l'entrada a la Unió Europea l'1 de juliol del 2013. "La decisió judicial confirma que Croàcia no va dur a terme cap neteja ètnica", va assegurar el president Ivo Josipovic.

stats