Internacional 29/03/2016

L’FBI desbloqueja l’iPhone del terrorista

L’accés al mòbil de l’autor de l’atac de San Bernardino posa fi a la lluita legal entre el govern i Apple

Núria Ferragutcasas
3 min
El cas de l’FBI contra l’iPhone inviolable

WashingtonL’FBI ha aconseguit desbloquejar i accedir, finalment, al mòbil iPhone de Syed Rizwan Farook, un dels dos autors de l’atac terrorista de San Bernardino (Califòrnia) del 2 de desembre passat sense l’ajuda d’Apple. I, per això, el departament de Justícia dels Estats Units va anunciar ahir que retirava la seva petició judicial perquè el gegant tecnològic desenvolupés un programa per desencriptar el telèfon de Farook.

L’anunci, doncs, posa fi a la batalla legal que mantenien Apple i el govern nord-americà des del febrer, però posa en evidència la seguretat dels productes de l’empresa dirigida per Tim Cook i manté obert el debat sobre els límits de la seguretat i la privacitat. De fet, la portaveu de Justícia, Melanie Newman, va subratllar que, per al govern, segueix sent “prioritari” que les forces de seguretat puguin obtenir informació “crucial” per protegir la seguretat nacional tant “amb la col·laboració de les parts interessades” com “amb la dels tribunals si aquesta cooperació falla”.

Per la seva banda, Apple va assegurar en un comunicat que “el cas mai s’hauria d’haver obert” i va afegir que continuarà “augmentant la seguretat dels seus productes”, ja que els atacs per aconseguir dades són cada vegada més freqüents i sofisticats. Des de l’inici del pols judicial la companyia tecnològica s’ha mostrat a favor d’ajudar la policia amb les seves investigacions, però es va negar a crear el que s’anomena una porta del darrere que els permetés accedir a qualsevol telèfon quan volguessin.

En una carta, Cook va explicar el mes passat que Apple es resistia a les peticions de l’FBI emparant-se en el dret a la privacitat i el compromís que l’empresa té amb els seus clients perquè les dades estiguin protegides adequadament. “[Crear un mètode d’accés als telèfons] seria un pas sense precedents que amenaçaria la seguretat dels nostres clients”, va escriure.

Amenaça a la privacitat

Altres companyies tecnològiques, com Facebook o Google, van donar suport a Apple, ja que consideraven que complir amb el requeriment del govern hauria sigut un mal precedent i li hauria obstaculitzat els esforços per assegurar la privacitat dels seus productes”.

La investigació de l’FBI sobre el tiroteig de San Bernardino, que va deixar 14 morts i 22 ferits, s’ha centrat en les comunicacions dels autors amb terceres persones. Farook i la seva esposa, Tashfeen Malik, que van ser abatuts per la policia després de l’atac, van actuar inspirats per “organitzacions terroristes estrangeres” com l’Estat Islàmic.

Per això, el govern nord-americà va recórrer a la justícia, ja que creu que l’accés al mòbil de Farook pot resoldre algunes de les incògnites de l’atemptat. Un jutge va ordenar a Apple que desenvolupés una versió especial del sistema operatiu dels telèfons que permetés a les autoritats efectuar tants intents com calgués de desbloqueig del mòbil, més enllà dels deu intents actuals, i sense que calgués teclejar-los manualment.

Apple s’hi va negar. La setmana passada es va cancel·lar una audiència al tribunal de Califòrnia on havien de comparèixer l’empresa i representants del govern per dirimir la qüestió. Les autoritats federals, van demanar la suspensió de la vista per provar un nou mètode d’accés a l’iPhone de Farook que finalment ha resultat efectiu.

Per als defensors del dret a la privacitat, el govern dels EUA volia aconseguir una llicència per afeblir els sistemes actuals de xifrat que Apple i altres empreses van adoptar fa dos anys precisament per deixar en mans dels usuaris el control de la dades i poder al·legar que elles no hi podien intervenir. Aquest objectiu, diuen, es manté.

stats