ESPIONATGE ALS EUA
Internacional 24/06/2013

L'Equador estudiarà la petició d'asil d'Edward Snowden, i diu que actuarà per "principis"

El ministre d'Exteriors diu que s'ha de veure "qui ha traït qui". El país, que ha concedit protecció a Julian Assange, n'ha informat les autoritats russes

Ara
1 min
Patiño és de visita oficial al Vietnam. REUTERS

BarcelonaL'Equador estudiarà si dóna asil polític a Edward Snowden, l'informàtic nord-americà acusat d'espionatge per haver revelat el sistema d'espionatge a les comunicacions de la CIA. Ja n'ha informat les autoritats russes, on el jove s'hauria refugiat després de la seva estada a Hong Kong. "El govern de l'Equador posa els principis per davant dels interessos", ha dit Ricardo Patiño, ministre d'Exteriors de l'Equador, en una roda de premsa des de Hanoi. Segons la seva opinió "és una paradoxa que el denunciant sigui perseguit pel denunciat, pels que haurien d'estar donant explicacions al món". Sobre les acusacions de traïció, Patiño ha dit que "s'hauria de veure qui ha traït qui".

El ministre ha destacat els principis de la constitució de l'Equador que seran tinguts en compte per decidir sobre la concessió d'asil: la protecció de les fonts, la no-consideració dels éssers humans com a "il·legals" per la seva situació migratòria, i el reconeixement dels drets d'asil o refugi (protegits pel principi de no-devolució). Pel que fa a la legislació internacional, Patiño ha assenyalat la protecció dels drets a la intimitat i l'honor per part de l'ONU i la Declaració Universal dels Drets Humans.

El titular d'Exteriors ha llegit la petició d'asil de Snowden al president equatorià, Rafael Correa. "El meu cas és molt semblant al del soldat nord-americà Bradley Manning", diu l'informàtic, que recorda també que l'Equador ha concedit asil polític a Julian Assange, fundador de Wikileaks. "Crec que és improbable que rebi un judici just o un tracte humà, i que corro el risc de la pena de mort o de cadena perpètua", conclou el text.

stats