REFERÈNDUM A L'ATLÀNTIC SUD
Internacional 12/03/2013

L'Argentina diu que la consulta de les Malvines no tancarà la disputa

Ara
2 min

Barcelona.Els quatre col·legis electorals de les illes Malvines van tancar les portes ahir a la nit després de dues jornades de votació al referèndum per decidir si es manté l'actual lligam amb el Regne Unit. A més dels quatre col·legis, les autoritats de les Malvines van habilitar també cinc centres de votació mòbils -quatre en vehicles tot terreny i un en una avioneta- per arribar a tots els racons de l'arxipèlag.

La majoria dels 1.700 electors registrats a les illes van exercir el seu dret de vot diumenge, mentre que ahir l'afluència a les urnes va ser molt més baixa. A l'espera dels resultats -que estava previst que s'anunciessin ahir a la nit a última hora-, tot indica que guanyarà el sí -per més d'un 90%- a la pregunta de si les Malvines han de continuar sent un "territori dependent del Regne Unit d'ultramar". Ho va deixar entreveure la massiva mobilització d'exaltació britànica que va recórrer la capital de l'arxipèlag diumenge.

"Votar és un dret humà"

El govern de l'Argentina, que reclama la sobirania sobre les Malvines i considera que el referèndum és "il·legal", va mantenir ahir la pressió i la seva ambaixadora a Londres, Alicia Castro, va assegurar que el Regne Unit "està sol al món si pensa que el referèndum acabarà amb la disputa".

L'Argentina, que compta amb la plena solidaritat dels països llatinoamericans en l'enfrontament amb Londres, va aconseguir ahir que el govern de l'Uruguai condemnés la participació en la missió d'observador d'un diputat de l'oposició d'aquest país. Jaime Mario Trobo, del Partit Nacional de l'Uruguai, es va defensar ahir de les crítiques i va assegurar des de les Malvines que votar "és un dret humà fonamentat en la llibertat d'expressió".

"Com pot ser que no sigui vàlid per algú expressar i decidir el que es vol per al futur?", es va preguntar aquest diputat, que forma part de la missió d'observació internacional que elaborarà un informe sobre la legalitat de la consulta.

stats