05/01/2013

Kony, segrestador de nens, caçador d'elefants

3 min
El general Joseph Kony, amb els seus dos fills petits a la falda, en una imatge exclusiva durant les negociacions de pau del 2008.

El guerriller més buscat del món, Joseph Kony, i el seu Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA) s'han afegit a la caça furtiva d'elefants i participen del tràfic il·legal d'ivori com un proveïdor més d'aquest negoci mafiós que implica altres grups guerrillers, però també exèrcits legals com el de la RD Congo o l'exèrcit ugandès. El principal receptor dels ullals d'elefants aconseguits fora de la llei és la Xina, país que comercialitza i blanqueja el 70% del consum d'ivori mundial, com va publicar l'ARA al setembre en un extens article signat pel periodista del New York Times Jeffrey Gettleman.

Fa només uns dies -ho confirmava l'ambaixador nord-americà al Consell de Seguretat de l'ONU, Jeffrey DeLaurentis-, Joseph Kony va donar l'ordre als seus seguidors de sumar-se a la matança d'elefants i enviar-li els ullals per vendre'ls i mantenir actius els tres o quatre mil combatents d'un exèrcit que es mou contínuament entre el nord-est de la RD Congo, la República Centreafricana i el Sudan del Sud, aprofitant l'amagatall que ofereix la immensitat del bosc tropical.

Al temut guerriller, comandant d'un exèrcit d'inspiració messiànica que avui sobreviu a través del terror, el saqueig i el segrest de nens i nenes per incorporar-los com a soldats, el persegueix una força mixta de 2.500 soldats de la Unió Africana, que té el suport de les forces especials nord-americanes, que han desplaçat un important contingent a la regió. S'ha detectat que alguns dels seus perseguidors, concretament militars congolesos i ugandesos, comparteixen la caça d'elefants amb el seu perseguit.

Malgrat que l'LRA va néixer a finals dels anys vuitanta, Kony es va convertir en una mena d'estrella mediàtica l'any passat, quan una organització nord-americana, Invisible Children, va penjar a la xarxa un vídeo ple d'inexactituds però enormement eficaç a l'hora de captar l'atenció: en només un mes prop de cent milions de persones el van veure a tot el món -cent milions són tres vegades les vendes que ha tingut un llibre com Cien años de soledad -, però aviat se'n devien oblidar perquè de Kony fa mesos que ningú en parla. Al seu oblit hi va ajudar el líder de la mateixa ONG, Jason Russell, que en el moment de màxim interès pel seu vídeo va ser detingut en una cantonada de San Francisco, completament nu, saltant i increpant els vianants. Kony, però, abans i després de Russell, abans i després que cent milions de curiosos es convertissin en cent milions de desganats, és un personatge terriblement nefast que segueix terroritzant les poblacions que cauen en mans dels seus guerrillers.

El bisbe de Bangassou, a la República Centreafricana, el cordovès Juan José Aguirre, fa temps que protesta -com si clamés en el desert- contra les activitats de l'LRA, que cada cop més fa incursions dins del territori d'aquesta república actualment en guerra. En un text on denunciava un dels atacs de l'LRA, el missioner explica: "Van arribar diumenge a la tarda (...), van tenir temps de robar casa per casa, mirar sota els llits per veure si hi havia alguna noia amagada, col·locar en una pila al mig del poble tot el que havien robat, fer una fila amb els nois i noies (algunes acabades de violar), carregar-los 30 o 40 quilos al cap amb les coses robades i fer-los marxar per la selva durant deu dies fins al seu refugi. Eren 56 joves. Alguns van poder tornar al cap de vint dies. La resta dels joves, que tenen entre 11 i 13 anys, encara no han tornat, i les seves famílies pensen que potser no tornaran mai més".

stats