Kim Jong-un rep la primera delegació sud-coreana

Seül busca que Pyongyang i Washington conversin sobre la desnuclearització

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha obert aquest dilluns les hermètiques portes del seu país per rebre la primera delegació sud-coreana, en un gest inaudit des què va arribar al poder el 2011 en substitució del seu pare. Kim no es prodiga gens com a amfitrió, i molt menys com a convidat ni tan sols amb els seus escassos aliats, però les sancions econòmiques promogudes pels Estats Units estan deixant el país en una situació més que difícil i per això es veu obligat a buscar una sortida que no l’acabi per ofegar.
Dos han estat els grans objectius de la trobada. Per una banda, posar les bases perquè els dos països –tècnicament encara en guerra perquè no han signat la pau– comencin un diàleg al més alt nivell, és a dir, entre el propi Kim i el seu homòleg sud-coreà, Moon Jae-in. Per l’altra, els dirigents de Seül pretenen aprofitar aquesta pau gestada en vigílies dels recents Jocs Olímpics d’Hivern de PyeongChang, per aconseguir el diàleg entre Kim i el president Donald Trump, que diumenge va assegurar que “li agradaria parlar” amb Pyongyang.

Poc abans d’enlairar-se de Seül, l’antic responsable sud-coreà per a la unificació de les dues Corees, Choi Jin-wook, va apuntar a la imperiosa necessitat de Kim de distensionar les seves relacions amb els Estats Units. “Això demostra com de desesperat està”, va dir en declaracions als periodistes i, en aquest sentit, va continuar que encara que Corea del Nord se’n surti amb el seu programa nuclear no suposarà cap bona notícia. “No poden menjar armes nuclears”, va indicar per explicar perquè ara Pyongyan “truca a la porta de Corea del sud”.
L’aturada de la cursa nuclear és la condició que Seül ha posat sobre la taula a Kim per poder fer la cimera d’alt nivell. Amb el primer contacte d’ahir, els sud-coreans hauran tingut coneixement de primera mà sobre els plans de Pyongyang i sobre les possibilitats reals de que almenys es puguin celebrar “converses preparatòries” entre Washington i el regim dels Kim. La delegació sud-coreana es reunirà en els pròxims dies amb Trump per informar dels avenços seva visita, confiant que perduri l’esperit olímpic.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF