CRISI POLÍTICA I ECONÒMICA
Internacional 04/03/2013

Kerry demana unitat a Egipte per evitar la fallida econòmica

Els EUA neguen que hagin pres partit pels Germans Musulmans

Ricard G. Samaranch
2 min

El CaireEn una llarga gira internacional de presentació que el porta a visitar nou països en un parell de setmanes, John Kerry va ser ahir al Caire, on es va reunir amb els principals actors polítics egipcis. El nou secretari d'Estat dels EUA es va trobar un país confús i angoixat, amb diverses regions aixecades en rebel·lia contra el govern i una economia caminant per la vora de l'abisme.

Precisament, l'economia va ser el tema central de les seves declaracions públiques: "És essencial, urgent, que l'economia es recuperi. Hi ha d'haver un acord amb l'FMI que doni confiança als mercats", va dir Kerry en relació al préstec de 4.800 milions de dòlars sol·licitat per Egipte, a qui ahir els EUA ja van avançar 190 milions de dòlars per evitar l'ofec. Amb un dèficit públic disparat -i cremant les seves reserves de divises a tota màquina- el país àrab s'enfronta a una brusca devaluació que podria provocar una explosió social que podria fer saltar pels aires la fràgil transició.

En relació al conflicte polític que enfronta govern i oposició, Kerry va ser molt més prudent, conscient de la sensibilitat de la societat egípcia postrevolucionària davant de qualsevol indici d'intervencionisme nord-americà. "Jo no he vingut a dictar polítiques sinó a escoltar", va insistir el secretari d'Estat, que es va limitar a aconsellar als polítics que estiguin disposats a fer cessions.

L'oposició laica considera que l'administració Obama ha apostat pels Germans Musulmans com a aliat estratègic a Egipte, una crítica compartida per diversos think tanks de Washington. Com a argument, assenyalen el mutisme de la Casa Blanca davant les violacions de drets humans al país. Per això, alguns líders opositors van rebutjar entrevistar-se amb Kerry. Altres, com Amr Mussa, sí que ho van fer per explicar-li per què el Front Nacional de Salvació, la principal coalició opositora, ha decidit boicotejar les eleccions legislatives que se celebraran en quatre fases durant dos mesos a partir del 22 d'abril.

L'agenda del cap de la diplomàcia dels EUA al Caire va ser molt atapeïda. A més de representants de l'oposició i la societat civil, en menys de 24 hores es va reunir ahir amb el rais Mursi, el ministre de Defensa, Abdel Fattah al-Sissi, i el ministre d'Afers Estrangers, Mohamed Kamel Amr.

Port Saïd, en vaga general

Ahir hi va tornar a haver enfrontaments violents a Port Saïd, convertida en la capital del descontentament i des de fa prop de dues setmanes declarada en vaga general indefinida. Durant aquesta última onada de disturbis, que va començar a finals del mes de gener, el delta del Nil ha pres el relleu del centre del Caire com a epicentre de les protestes contra els govern islamista. Diverses ciutats de la regió, com Mansura o Mahal·la, s'han sumat a les iniciatives de desobediència civil, però sense que les mobilitzacions hagin acabat de quallar.

L'estat de conflicte perpetu sembla que comença a passar factura al president Mursi, ja que per primer cop la seva popularitat ha caigut per sota del 50% en una enquesta. Tot i això, el Front Nacional tampoc en surt ben parat, amb només un 35% de suport.

stats