ÀFRICA
Internacional 02/09/2017

Kènia haurà de repetir les eleccions

El Tribunal Suprem invalida per “irregularitats” la victòria del president Kenyatta del 8 d’agost

Marta Rodríguez
4 min
Simpatitzants de l’opositor Raila Odinga celebrant ahir a Nairobi la decisió del Tribunal Suprem de repetir les eleccions.

BarcelonaVeredicte insòlit del Tribunal Suprem de Kènia, que ahir va anul·lar les eleccions presidencials del 8 d’agost en detectar “irregularitats” i va ordenar tornar a convocar comicis en els pròxims 60 dies. La decisió judicial invalida, per tant, els resultats que van donar la victòria al president Uhuru Kenyatta, al poder des de l’abril del 2013. La sentència suposa una esmena a la totalitat a la feina dels observadors internacionals -de la Unió Africana, la UE i els Estats Units- desplegats durant el procés, que van determinar que no hi havia hagut manipulació. Per contra, des del primer moment la coalició opositora liderada per Raila Odinga va denunciar frau i va plantejar un recurs judicial.

En la motivació del veredicte, el president de l’alt tribunal, David Maraga, va ser clar i directe quan va advertir d’“irregularitats que van afectar els resultats”, tot i que va subratllar que no hi ha cap prova que impliqui el president Kenyatta. “El procés no es va fer d’acord amb la Constitució i els seus principis”. En conseqüència, el Suprem decreta que els resultats són “invàlids, nuls i sense efecte”, va indicar.

L’alegria va saltar als carrers de diverses ciutats del país i de Nairobi, la vital capital, sotmesa durant aquestes setmanes a tensió i aldarulls per la sospita de frau. Desenes de persones han sigut assassinades, en un episodi que va fer témer les matances dels dies posteriors a les eleccions del 2007 en què van morir 1.100 persones i 600.000 més van haver de fugir de casa. Anys després el Tribunal Penal Internacional de l’Haia va acusar Kenyatta de finançar les turbes violentes però el cas va quedar temporalment arxivat per falta de col·laboració del govern kenià en la investigació i per la inconsistència d’alguns testimonis que canviaven de versió.

El president electe, però, va mostrar ahir un to conciliador i, des de la “discrepància”, va proclamar el seu “respecte” al veredicte. No obstant això, va lamentar que “sis persones”, en relació als magistrats que conformen l’alt tribunal, puguin “anar contra la voluntat de tot un poble”. Kenyatta s’havia proclamat guanyador amb un 54,2% dels vots i es garantia així una segona legislatura en un dels països amb més empenta econòmica del continent.

En aquests dos mesos de nova campanya electoral -si no hi ha res que faci descarrilar el calendari marcat pel Suprem-, Kenyatta haurà de centrar-se a no perdre la popularitat que ha anat guanyant-se gràcies a una carrera llarga i una família de pedigrí. Kenyatta és ara un líder de referència a l’Àfrica, ben valorat i posicionat davant de la Unió Europea o els Estats Units, com demostra la visita que li va fer Barack Obama en la seva gira africana de comiat de la Casa Blanca. Malgrat les crítiques a la seva gestió dictatorial i abusos als drets humans, la Kènia de Kenyatta és una aliada en la lluita contra el jihadisme d’Al-Shabaab sorgit de la paupèrrima Somàlia i que posa en risc interessos comercials i turístics a la regió.

Segona oportunitat

A Odinga, el líder opositor, la sentència del Suprem li ofereix una gran oportunitat de reivindicar-se als seus 72 anys com el líder de la transparència i contra el frau del sistema tradicional. “Avui [per ahir] és un dia històric per als kenians i, per extensió, per als africans”, va proclamar Odinga, l’impulsor del recurs al Suprem i que havia denunciat un atac informàtic a la Comissió Electoral, encarregada de vetllar pel procés, per afavorir Kenyatta. Després que aquest organisme hagi quedat desacreditat per la sentència judicial, el seu president, Wafula Chebukati, va assegurar que “pren nota” de les advertències i va avançar que farà canvis de personal i en parts del sistema. A l’oposició no l’acaba de convèncer que la Comissió sigui capaç de garantir uns comicis nets i va reclamar que les noves eleccions estiguin organitzades per l’ONU.

Dos vells coneguts enfrontats

Uhuru Kenyatta

Milionari de 55 anys, és fill de Jomo Kenyatta, el primer president de la Kènia independent. La comunitat internacional aplaudeix l’estabilitat econòmica que ha aportat al país, mentre que el tribunal de l’Haia ha fracassat per jutjar-lo per crims contra la humanitat.

Raila Odinga

Els Odinga i Kenyatta s’han creuat en el poder del país africà des de la independència i fins i tot han compartit gabinet. Amb 72 anys, aquest ha sigut el seu quart intent d’arribar a la presidència. Odinga es presenta com un “socialdemòcrata no comunista”.

Un país estable, sota l’amenaça terrorista

Al-Shabaab

La milícia jihadista somali ha posat en el seu punt de mira Kènia per la invasió al seu territori i manté una campanya terrorista contra interessos turístics, un dels puntals del país africà. L’agost del 2013 Al-Shabaab ataca un centre comercial de Nairobi freqüentat per estrangers i causa una trentena de morts. L’abril del 2015 els milicians entren a la Universitat de Garissa i, en un bany de sang, assassinen 147 estudiants.

Drets humans

Kènia és un dels molts països que no reconeixen els drets dels homosexuals. El president Kenyatta va afirmar que el país té “prioritats més importants”, com les infraestructures, la sanitat i l’educació.

Inversions

Kènia és també un dels estats africans més estables i segurs per als inversors estrangers. La Xina ha guanyat terreny al paper de gran inversor dels Estats Units, amb la construcció de grans infraestructures.

stats