EL NOU EQUIP D'OBAMA
Internacional 25/01/2013

John Kerry seguirà l'estela de Hillary Clinton

John Kerry va tenir ahir una plàcida audiència al Senat, que ha de confirmar-lo com a nou secretari d'Estat dels EUA. El senador va defensar la diplomàcia del país i es va mostrar dur amb l'Iran.

Núria Ferragutcasas
3 min
CLINTON, A PUNT DE PASSAR EL RELLEU L'encara secretària d'Estat, Hillary Clinton, saluda qui serà el seu successor, John Kerry, un cop el Senat n'aprovi la candidatura, una acceptació que es dóna per feta. Kerry va prometre seguir l'exemple de la seva predecessora.

WASHINGTONEl senador John Kerry tindrà una fàcil aprovació del Senat per substituir Hillary Clinton al capdavant de la secretaria d'Estat dels Estats Units. La majoria dels senadors -tant demòcrates com republicans- van elogiar ahir el seu caràcter negociador i la seva experiència en política internacional durant l'audiència per confirmar-lo en el seu futur nou càrrec.

Kerry va lloar la feina feta per la seva predecessora en els últims quatre anys i va prometre seguir el seu exemple per assolir els objectius del president Barack Obama en política exterior. Minuts abans l'encara secretària d'Estat havia presentat el senador Kerry com "l'elecció correcta" per liderar la diplomàcia nord-americana.

Durant l'escrutini en la comissió de relacions exteriors del Senat, John Kerry va parlar d'una àmplia sèrie de temes com l'amenaça del programa nuclear de l'Iran, la guerra civil a Síria, el canvi climàtic i les revolucions de la Primavera Àrab. El senador va mostrar una visió continuista del govern Obama en gairebé totes aquestes qüestions. Tot i així, es va esforçar per mostrar el seu estil personal.

Kerry va prometre que treballarà amb l'oposició per afrontar els futurs reptes del país i va afirmar que és partidari de l'ús de la diplomàcia abans que de la força. "La política exterior dels Estats Units no es defineix només per drones (avions de guerra no tripulats) i intervencions militars", va dir, sinó també "per la seguretat alimentària, la defensa dels drets humans, la lluita contra les malalties epidèmiques i l'ajuda humanitària i per al desenvolupament".

L'excandidat demòcrata a la presidència el 2004 va posar èmfasi en la lluita contra el canvi climàtic i es va mostrar més determinat que Clinton a l'hora d'impulsar noves polítiques energètiques per als Estats Units. D'altra banda, també va advertir que el paper de Washington al món està lligat a les decisions internes. "La màxima prioritat per a la política exterior dels Estats Units és a les seves mans, no a les meves. No serem forts al món fins que no siguem forts a casa", va dir Kerry, que va reclamar l'ajuda dels senadors posar solució als problemes fiscals del país.

Diplomàtic però dur amb l'Iran

Malgrat la seva defensa del diàleg, Kerry es va mostrar dur amb l'Iran i el seu programa nuclear. "La nostra política no és de contenció, sinó de prevenció", va assegurar. "El president ha deixat clar que farem el que sigui necessari per impedir que l'Iran aconsegueixi construir una arma nuclear".

El senador per Massachusetts des del 1985, però, va afirmar que cal seguir amb l'actual política de sancions i aliances amb altres països per dissuadir l'Iran d'obtenir una bomba atòmica. A més, va animar les autoritats iranianes a demostrar que els seus plans nuclears són realment pacífics.

Kerry també va tenir una discussió amb el senador d'Arizona, John McCain, sobre la conveniència d'una intervenció militar a Síria. McCain, que va defensar la candidatura de Kerry a l'inici de l'audiència, es va mostrar a favor d'enviar tropes per ajudar les forces rebels sirianes. "Hem d'avaluar totes les opcions i assegurar-nos que la decisió que prenguem serà per millorar les coses", va contestar.

La nominació de John Kerry com a nou secretari d'Estat és la culminació d'un somni i va arribar després que l'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, Susan Rice, decidís renunciar al càrrec. La majoria dels senadors van criticar Rice per les seves declaracions inicials sobre l'atac al consolat de Bengasi (Líbia) i van avançar que impedirien la confirmació de la seva candidatura.

John Kerry va comparèixer ahir davant un comitè del Senat per segon cop a la vida. La primera vegada va ser el 1971, com a veterà de guerra reconvertit en pacifista. Aquest fill d'un diplomàtic nord-americà va fer una dura crítica contra la Guerra del Vietnam: "Quants soldats més hauran de morir per un error?"

Durant la intervenció de Kerry una manifestant va fer una crida a favor de la pau al Pròxim Orient. Kerry va saber aprofitar la protesta per fer una defensa de la llibertat d'expressió i per recordar als congressistes presents la seva obligació d'escoltar les veus dels seus conciutadans.

stats