Publicitat
Publicitat

El candidat popular, absent en el primer debat d'aspirants a la Comissió Europea

Jean-Claude Juncker evita el cos a cos amb la resta d'oponents –el socialista Schulz, el liberal Verhofstadt i Ska Keller, dels Verds– en un debat televisat sobre les propostes per governar la UE

Les receptes contra la crisi i la manera d'aturar els afanys expansionistes del president rus Vladimir Putin han estat els punts més polèmics del debat entre els quatre candidats a presidir la Comissió Europea després de les eleccions per renovar el parlament d'Estraburg.

El popular Jean-Claude Juncker, el socialista Martin Schulz, el liberal Guy Verhofstadt i Ska Keller, dels Verds, han debatut aquest dilluns a Maastricht per primer cop en aquesta campanya electoral en què els resultats de les urnes seran determinants per decidir qui pilota la UE des de Brussel·les.

Juncker i Schulz han compartit la recepta contra la crisi a base de disciplina fiscal i contra els eurobons –per mutualitzar el deute– entre tots els països que comparteixen l'euro."Podria estar a favor dels eurobons però ara mateix no hi ha una majoria favorable a això", ha assegurat Schulz a qui Verhofstadt li ha retret que "no hi ha majoria a Alemanya".

El desafiament de Putin i l'energia

Sobre la crisi de Crimea, Juncker, el candidat popular, ha assegurat que Putin està "posant a prova Europa" i que és necessari "abaixar la dependència de gas i petroli de Rússia en favor dels països del nord d'Àfrica i els EUA". "Invertim en energia verda, en fonts com el sol o l'aire, és la gran oportunitat", ha dit sobre aquest punt la candidata de Verds, Ska Keller.

El liberal Verhofstadt ha estat molt ràpid en una rèplica final quan els ha preguntat als principals candidats –conservador i socialista– si ja havien fet un pacte de gran coalició a l'estil alemany quan Juncker ha dit que podia cedir part del seu temps d'intervenció a Schulz.

Aquestes eleccions europees del 2014 seran les primeres en què les grans famílies polítiques europees concorren amb un candidat a presidir la Comissió Europea. A més dels quatre que han participat en el debat d'avui, l'esquerra europea té com a candidat el grec Alexis Tsipras que va descartar participar a la cita d'avui.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF