Publicitat
Publicitat

El govern de Japó permet que els primers evacuats de Fukushima tornin a casa

Unes 350 persones han pogut tornar a casa seva després de tres anys

El districte de Miyakoji, a la ciutat de Tamura, unes 350 persones han tornat a la seva casa, després que les evacuessin fa tres anys arran del terratrèmol i posterior tsunami que va afectar a la costa japonesa el març del 2011.

Aquest sisme va malmetre els sistemes de refrigeració dels reactors d'una planta nuclear, que va col·lapsar i va provocar l'alliberament de radiació.

Ara, les autoritats consideren que els nivells de radiació són prou baixos i, per tant, la zona pot tornar a ser habitada.

Tot i que les fuites d'aigua contaminada de la planta nuclear accidentada no han cessat, el febrer el govern nipó va autoritzar que unes 31.000 persones, dels 138.000 evacuats, del districte de Temuca tornessis a casa.

Precisament, aquesta setmana els primers evacuats, unes 350 persones, han pogut recuperar els seus habitatges.

La ONU reconeix que els menors exposats a la radiació poden tenir càncer de tiroides

Un nou estudi de l'ONU, presentat aquest dijous a Viena, afirma que és improbable que augmentin les taxes de càncer al Japó després de l'accident nuclear de Fukushima el 2011, tot i que reconeix la possibilitat d'un increment del risc de càncer de tiroides entre els nens més exposats a la radiació.

"Els diria, tant com a científic i com a persona, que el risc és baix, segueixin amb les seves vides, no tinguin por", ha declarat el director de l'informe, Wolfgang Weiss, a Efe.

L'estudi del Comitè Científic de l'ONU sobre els Efectes de les Radiacions Nuclears (UNSCEAR) destaca que no hi haurà canvis "discernibles" en les taxes de càncer, en malalties hereditàries i en naixements amb malformacions causats per l'accident nuclear de març de 2011, el més greu en l'últim quart de segle.

En aquest sentit , el president de UNSCEAR, el suec Carl-Magnus Larsson, calcula aquest augment en un 0,1 per cent entre la població que va rebre les majors dosis de radiació.

"D'acord amb aquesta avaluació, però, el Comitè no espera canvis significatius en les futures estadístiques de càncer que es puguin atribuir a l'exposició de la radiació de l'accident", afegeix l'expert en l'informe.

Segons ha explicat Weiss avui davant la premsa, això no vol dir que no hi hagi d'haver tumors relacionats amb la radiació, però sí que el seu nombre serà tan baix que no serà possible diferenciar dins de les variacions normals en les estadístiques.

Respecte a la possibilitat "teòrica" d'un augment del càncer de tiroide entre nens, l'expert alemany ha insistit que no es pot excloure el risc ni posar en xifres concretes quants menors podrien veure afectats. "Aquest és el nostre dilema. No puc dir més, fins aquí arriba la ciència", ha explicat Weiss en la presentació.

L'informe assenyala que menys de mil nens han rebut dosis perilloses i que es "podria esperar un augment del risc de càncer de tiroide en aquest grup".

UNSCEAR basa les seves conclusions en l'anàlisi de les exposicions estimades a la radiació i segons els actuals coneixements científics.

Així mateix destaca que la ràpida evacuació de la població local després de la catàstrofe, desencadenada per un terratrèmol i posterior sisme submarí (tsunami), va aconseguir minimitzar l' impacte.

El passat mes de novembre els anàlisis mèdiques van detectar 26 casos de menors amb càncer de tiroides a la prefectura de Fukushima, mentre que altres 32 menors han presentat símptomes d'aquesta malaltia.

Els metges japonesos apunten que encara és aviat per saber si aquests casos estan relacionats amb l'accident nuclear de 2011 .

Després de l' accident nuclear de Txernòbil (Ucraïna) el 1986 , el pitjor de la història , es van confirmar prop de 6.000 casos de càncer de tiroide en menors, que van aparèixer uns quatre o cinc anys després de la catàstrofe i que es van atribuir majoritàriament a consum de llet contaminada.

Al contrari que en l'antiga Unió Soviètica, les restriccions imposades el 2011 al consum de certs aliments per part de les autoritats japoneses hauria contingut l'impacte del càncer de tiroide entre menors, han repetit nombrosos experts.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF