Internacional 21/08/2013

El Japó eleva el nivell d'alerta per la gravetat de les fugues radioactives de Fukushima

El govern nipó passa a considerar la situació d'"anòmala" a "greu incident" degut a la quantitat i la densitat de la radiació a l'aigua que es filtra a l'oceà Pacífic

Europa Press
1 min
Un empleat de TEPCO passa prop de tancs plens d'aigua radiactiva a la central nuclear de Fukushima

FukushimaL'Autoritat Reguladora de l'Energia Nuclear (NRA) del Japó ha decidit elevar a 3 el nivell d'alerta per la gravetat de les fugues d'aigua radioactiva que s'han produït aquests mesos des de la central de Fukushima. La NRA ha anunciat aquest dimecres que ha augmentat del nivell 1, que indica una "anomalia", al 3, que indica un "greu incident".

"Tenint en compte la quantitat i la densitat de la radiació a l'aigua filtrada, el nivell 3 és l'adequat", ha explicat la NRA. Es tracta del primer canvi en el nivell d'alerta per radiació nuclear que realitza la NRA des de l'accident de Fukushima. En aquell moment el va elevar al 7, el màxim, equiparant-lo així amb l'ocorregut en la central de Txernòbil (Ucraïna) l'any 1986.

El 8 d'agost, el ministeri d'Economia, Comerç i Indústria del Japó va revelar que diàriament es vessen al subsòl 1.000 tones d'aigua des de la central nuclear, de les quals unes 300 contenen substàncies altament radioactives que arriben al Pacífic. En resposta, la Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) va injectar un còctel d'agents químics per endurir el subsòl i crear un mur subterrani al voltant dels reactors nuclears 1 i 2 i va instal·lar una xarxa de canonades per extreure les tones d'aigua radioactiva acumulades.

stats